Над 300 младежи се борят за стаж в общините Пловдив и Марица (снимки)

Парите

20-10-2012, 15:42

Снимка:

пресцентър на община Марица

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Държавната работа – най-желана. Стотици се срещнаха с работодатели на Job Fair

Стотици амбициозни и търсещи добри позиции младежи се събраха на първия Панаир на работата в Пловдив – Job Fair. Събитието се проведе в Спортната зала на Пловдивския университет. Изненадващо за организаторите – общините Марица и Пловдив - най-посещавани и търсени бяха именно техните щандове.

Около 50 водещи български и международни фирми даваха информация за свободните работни места, а студентите се интересуваха най-вече от възможности за стаж. Три часа след началато на събитието за 15 стажантски места в община Пловдив имаше над 200 желаещи. Стажът ще се проведе за месец или два и е неплатен.

Дирекциите, които предлагат на младите да натрупат опит, са „Туризъм“, отдел „Култура“, „Старинен Пловдив“, „Търговски дружества, "Общински предприятия и здравеопазване“, „Приватизация, следконцесионен и следприватизационен контрол и административно-наказателни дружества“.

„Интересуват се за 2-3 позиции, никога само от една“, казаха за Plovdivutre от общината. Около 70-80 са желаещите да кандидатстват за 9 свободни позиции в администрацията. Търсят се юристи и инженери. Най-платената длъжност е главен юристконсулт като максималната заплата е 800 лева, но от общината искат минимум 3 години опит. Вакантните места, за които не се изисква да сте работили, е юристконсулт в дирекциите „Обществени поръчки“ и „Местни данъци и такси“.

В „Марица“ все още тече проучване в кои отдели ще са нужни кадри, но това е общината, която предлага най-голям избор от стажове, както в администрацията, така и в чужбина. В момента тече заявка за платени стажове по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ако бъдат отпуснати средства общината ще вземе 30-тина младежи в правния, строителния, счетоводния и инвестиционния отдел. „Заплащането ще е около 400 лева. Повечето от половината ни стажанти искат да останат на работа при нас. Ще ги научим как се подготвят проекти, а това ще е бонус в CV-то им“, разказа за Plovdivutre Йорданка Змиярова, младши експерт.

За неплатените кратки стажове в чужбина изискването е владеене на чужд език над средното ниво – английски, немски, френски. Главната им цел е да разширят кръгозора на младежите и те да се отърсят от собствените си граници и неправилни нагласи. Панаирът на работата бе открит от кмета на Пловдив Иван Тотев и колегата му от община „Марица“ Димитър Иванов.

Първият регионален Job Fair събра над 50 представители на бизнеса и водещи фирми у нас като „Либхер“, „Бела България“, „Матраци Тед“, „Дестинация България“, „Алфа Сот“, „Анди“, „Изи консулт“, Сосиете Женерал Експесбанк, „Алианц“, „Софика Груп“, „Домейн Юстина“, „Балканкар Рекорд“ и други.

По време на откриването се роди идеята панаирът на работата да се организира всяка година, като бъдат поканени и другите общини от Пловдивска област да се включат в него. От Младежкия информационно – консултантски център бяха категорични, че за да се повишава младежката заетост и да се решават проблемите на младите хора на пазара да труда, са нужни съвместни усилия – на институциите и на бизнеса.