Деца от Труд шашнаха с чешка пиеса, най-учените получиха таблети

Животът

25-10-2012, 15:28

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Проект „Пътуваща сцена среща културните традиции от Европа и Марица” вдъхнови ученици, преподаватели и читалищни дейци

Голяма сцена, професионално озвучаване, положителни емоции и 4 осъществени фестивала е равносметката от проект „Пътуваща сцена среща културните традиции от Европа и Марица” по  ОП "Регионално развитие".

В продължение на 12 месеца община “Марица” успя да организира и осъществи тематичните фестивали „Ние познаваме културата на Европа“, „От извора“, „Пеем, танцуваме и живеем заедно“ и празника на общината“, съобщи Димитрина Стойчева, координатор на инициативата.

Това е най-мащабният проект за култура на общината до момента. Вече имаме цялата необходима материална база и опит за организиране на празници и представяне на нашата култура“, коментира зам.-кметът Стефан Цанков.

 50 самодейни състава от „Марица“ и други общини са блеснали с автентичната красота на родния фолклор във фестивала „От извора“. 20 от най-добрите от тях са се представили на празника на община „Марица“ на 22 септенври в село Маноле. “Подаръци получиха най-възрастният жител на общината, а най-изявените ученици се оказаха от селото домакин и Граф Игнатиево. Те си тръгнаха с таблети”, добави Стойчева.

 На фестивала „Ние познаваме културата на Европа“ всички училища от селата трябвало да покажат културата на една европейска държава с костюм, песен, танц, стихотворение или каквото решат. Жребий е определял кое училище коя държава ще представи. Предизвикателството е голямо, но наградната грабнаха нашите ученици от 6-ти и 7-ми клас”, похвали се директорът на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ Тоня Тоева. Децата шашнали журито с представянето на чешката приказка „Ученото куче“ и народна песен „Синеоко момиче“ изпята на живо на перфектен чешки.

През следващия период на проекта училища, читалища и детски градини ще участват в още 4 големи празника. 

Идната година етнофестивалът „Пеем, танцуваме и живеем заедно“ ще се проведе на 8 април. „Ние познаваме културата на Европа“ ще бъде през май и ще включва конкурс за популярна песен, обичаи, танци и песни, конкурс за изработка на национални носии на страните членки на ЕС, конкурс за изработка на сувенири, облекла и аксесоари от екологични материали, както и фотоизложба и конкурс „Най-добър млад фотограф”. Проектът ще приключи през юни с провеждането на Национален събор за автентичен фолклор „От извора“.

 Периодът на изпълнение на инициативата е 24 месеца, а стойността му е общо 435 690 лева. Близо 360 хил. лева от тях са съфинансирани от ЕФРР, а над 42 хиляди лева са отпуснати от националния бюджет. Община Марица е бенефициент. Тя допринася с над 20 хиляди лева.