Предавате стар електроуред - получавате пари

Парите

26-10-2012, 14:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Нито един пловдивчанин не е изхвърлил стари гуми или батерии

Нито един пловдивчанин не се възползва от кампанията за изхвърляне на стари гуми, баретии и електроуреди в район „Северен“ до обяд вчера. Община Пловдив обяви няколко пункта за събиране на излезли от употреба гуми, отработени масла, електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори от домакинствата. Пунктовете бяха на разположение до 16 часа.

 „Изброените са опасни отпадъци и не е позволено да се изхвърлят в контейнерите за битови такива“, информира служителят на фирма Норд Елрециклинг, поела ангажимента да събира и рециклира опасните предмети в града. Площадката за предаване на опасни отпадъци се намира в Северна индустриална зона. „Ако предадете стар електроуред, непотребният предмет ще ви бъде платен“, каза за Plovdivutre доц. Стефан Шилев, директор на отдел „Екология“ в общината. По думите му сумата зависи от това в какъв вид е електроуредът.

Гражданите могат да предават старите гуми в сервизите. Акумулаторите могат да оставят в магазините“, припомни доц. Шилев. По думите му хората предпочитат да се възползват от намалението на магазините, когато предадат стар акумулатор и искат да закупят нов. Пунктове за опасни отпадъци има и в районните кметства. 

 „Целта на вчерашната кампания бе да събуди гражданското съзнание, че батерии се изхвърлят само на определените за това места. Както и да посочим още веднъж къде хората могат да оставят непотребни електроуреди“, добави шефът на „Екология“.