Швеция хвърли око на боклука ни

Животът

30-10-2012, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Страната търси вносители на отпадъци, които да превърне в енергия

Швеция има интерес да внася отпадъци от България, съобщи на сайта си радио KOSU. Страната развива изключително успешна програма за създаване на енергия от боклук, но в последно време не достигат отпадъци.

Заради липсата на суровини Швеция обръща поглед за внос и от Румъния и Италия. Тези страни разчитат предимно на сметищата, а това е система, която е изключително неефективна и нещадяща околната среда, коментират шведските медии.

Само 4% от шведския боклук се складира на сметища според шведската агенция за управление на сметта. Заради голямата ефективност на страната да превръща отпадъците в енергия Швеция започна да внася около 800 000 тона боклук годишно от други страни. Норвегия сега плаща на Швеция да поема боклука й. Плановете на Швеция са насочени към България, Румъния и Италия като бъдещи износители на боклук, е потвърдила и старши съветничката в шведската агенция за опазване на околната среда Катарина Остлунд пред "Пъблик радио интернешънъл".

Швеция е водеща в управлението на отпадъци, но е сред малкото такива страни. В САЩ, където според американската агенция за опазване на околната среда са изхвърлени 250 милиона тона боклук само през 2010 г., едва 34% са рециклирани. Швеция произвежда електроенергия за около 250 000 домакинства и захранва една пета от системата за централно отопление./в.Стандарт