Нов завод за екоотпадъци край Богров

Мисия София

05-11-2012, 07:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

След преработката на сметта ще се получава топлоенергия и компост

Модерен завод за преработка на битови отпадъци ще има край София до по-малко от две години. Вече е направена първа копка на предприятието край столицата в Хан Богров.

Той е единственият проект за подобен модерен начин на третирането на отпадъците, който се реализира в България по европейската оперативна програма "Околна среда".

Заводът ще бъде изпълнен от консорциума "Егерсман и Ко". Българо-немското обеденение е класирано на първо място за проектирането и строителството на инсталацията за биологично третиране на отпадъците, като част от него e Recycling Bulgaria.

"Инсталацията ще се отличава с най-висока степен на автоматизация, което я прави значителна в европейски и световен мащаб", съобщиха от Recycling Bulgaria.

След преработка на сметта ще се получава електрическа и топлинна енергия от биогаз, както и висококачествен компост за селското стопанство и домакинствата. Съоръжението трябва да бъде проектирано и построено за 19 месеца.

Предвижда се заводът да обработва 20 хил. тона растителни и 24 хил. тона хранителни отпадъци годишно и да се получават компост и биомаса за производството на 4.5 хиляди мегавата електроенергия годишно.