Свалиха "гащите на Софиянски"

Мисия София

10-11-2012, 13:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Демонтирането на шатрата отне 4 дни

Шатрата пред Централна гара в столицата, по-известна като „гащите на Софиянски”, бе свалена предаде "Монитор".

Демонтирането на съоръжението продължи четири дни, а подготовката е отнела цели две седмици. Екип от 40 човека, повечето от които алпинисти, са разглобявали отделните елементи на шатрата.
„Демонтирането изискваше сериозна подготовка, защото това е сложна и рискова задача”, обясни инж. Георги Харизанов от „ГБС – Инфраструктурно строителство”. Той допълни, че е запазена цялостната конструкция на шатрата, а всеки от елементите е номериран, описан
прибран в една от базите на фирмата, която свали шатрата за своя сметка. По думите на инж. Харизанов тя ще е на съхранение в строителната компания, докато общината не си я поиска.
За какво ще се използва платнището, още не е ясно, защото двама министри искат шатрата пред Централна гара. Спортният – Свилен Нейков, смята, че „гащите на Софиянски” ще са подходящи за покритие на спортни прояви. Военният министър Аню Ангелов иска шатрата да покрие ръждясващите под открито небе експонати в двора на военния музей. Третият вариант е платнището да замести спукания балон на кортовете на „Българска армия”.
Шатрата е монтирана пред Централна гара през 2003 г. по времето на кмета Стефан Софиянски. Тогава бяха построени магазините в подлеза и бяха поставени плочките, специално направени като копие на жълтите павета от бул. „Цар Освободител”. За ремонта на предгаровия площад и подлезите общината плати 20 млн. лв.
Самата шатра струва 1,6 млн. лв и има гаранция 20 г., но малко след пускането й в експлоатация се наложи конструкцията да бъде укрепвана.
През февруари тази година част от платнището не издържа на напора на натрупалия се сняг и се скъса. Тогава минаващ оттам пешеходец беше ударен леко от паднало парче лед. Мъжът се размина без сериозни наранявания. След този инцидент и главният архитект Петър Диков, и столичният кмет Йорданка Фандъкова бяха категорични, че шатрата трябва да се премахне от там.
Пълната промяна на Централната жп гара ще приключи в края на 2014г. С 30 млн. евро ще се смени фасадата на гарата със стомана и стъкло. Отвътре тя ще бъде разделена на нива, в които ще се обособят търговски център, заведения, зони за почивка и изчакване, както и гаров хотел.