На Албиона пак не щат българи и румънци

Общество

12-11-2012, 12:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От декември 2013 - свободен достъп за имигранти, но дали?

Извънредни ограничения на социалните привилегии за румънци и българи могат да бъдат наложени във Великобритания, заяви британският вътрешен министър Тереза Мей.

Тя посочи, че може да бъде ограничен достъпът до здравната система, училищата и жилищното настаняване, пише вестник "Сън".
Мей заяви, че правилата на ЕС ще принудят Великобритания да отмени съществуващите ограничения за румънците и българите от края на 2013 г.
Критици на мярката се опасяват, че това ще доведе до огромен наплив на имигранти от двете страни, в които работниците печелят около 200 лири месечно.
Но Мей обеща да направи така, че българите и румънците да не са привлечени от щедрите социални услуги и помощи на Острова.
Изключително обезпокоително е, че след малко повече от година 29 милиона българи и румънци ще получат неограниченото право да живеят и работят във Великобритания, коментира и британският вестник "Дейли експрес".
Ако правителството не противодейства на това, много българи и румънци ще се възползват от това право и Великобритания няма да се справи с този огромен имигрантски наплив.
Социалната система и в момента е на ръба, безработицата сред младежите се увеличава и ситуацията може да се влоши, ако страната бъде залята от евтина работна ръка от Източна Европа.
От години предупреждаваме, че масовата имиграция е катастрофа с епични размери и се оказахме прави, пише още в коментара на "Дейли експрес".
Мей, заяви, че не е в състояние да продължи забраните за пътуване на граждани на България и Румъния. Но подкрепя ограничения за някои обществени услуги, до които българите и румънците биха имали достъп - здравеопазване, образование и социални придобивки.

"Нашата цел е да сведем имиграцията до десетки хиляди души", заявява категорично Тереза Мей.