Ако Кръвният център спре, това е заплаха за националната сигурност, заяви Атанасова

Общество

12-11-2012, 20:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Здравната министърка призова лекарите от Варна да преосмислят решението си

Здравният министър Десислава Атанасова призова лекарите от Кръвния център във Варна да преосмислят решението си, съобщи БНТ.

Десислава Атанасова призна, че ако 38-те лекари напуснат, центърът ще спре да работи, а това е заплаха за Националната сигурност.

"Знаете, че от 1 ноември с близо 17% са повишени заплатите. Това са възможностите в рамките на този бюджет от преразпределение на други разходи в бюджета на министерството да бъдат увеличени заплатите на всички работещи в кръвните центрове и в държавните психиатрични болници. За 2013 също гарантираме тези средства и се надяваме, ако има структурни промени в министерството ще бъдат увеличени с още заплатите", каза тя.

38 лекари и медицински сестри от кръвния център във Варна подадоха колективна оставка в знак на протест срещу ниското заплащане на труда им и лошите условия на работа.

Отправихме декларация към МЗ с оглед на подобряване на заплащането, на щата, на отпускане на 40% от парите, които заработваме всеки месец под формата на високоспециализирани изследвания да се връщат 40% от тях при нас. Това заяви д-р Маргарита Точкова, синдикален лидер на кръвния център във Варна, припомня БГНЕС.

Има 38 заявления за напускане от общо 53-ма души. Министерството по никакъв начин не е реагирало, по никакъв начин не ни е потърсило. Изходът е в ръцете на МЗ. Ние им предлагаме дори вариант. Ние заработваме пак повтарям, ние не искаме 40% увеличение, ние искаме 40% от тези 45 000-50 000 лева, които генерираме всеки месец в държавния бюджет. Ние ги изработваме. Срещу това ние получаваме месечно 32 000 лева фонд "Работна заплата" за 53-ма души, разясни д-р Точкова.

Лекарите са в едномесечно предизвестие, като през това време центърът няма да спира работа.