Производители на тютюн плашат с нулева година

Общество

13-11-2012, 14:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Реколтата наполовина спрямо минали години

Тютюнопроизводители са сериозно притеснени от закъснялата изкупна кампания и ниски цени на сделките, алармираха самите те на брифинг на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

В данните, които бяха изнесени, се оказва, че производството е намалено почти с 50% в сравнение с други години за почти всички сортове тютюн. Производителите заплашиха в ответна реакция към търговските фирми, че могат да обявят нулева година и да спрат производството.

До този момент други години кампанията за сортове тютюни "Вирджиния" почти приключваше, а сега въпросът ни е защо днес не можем да кажем, че кампанията не е стартирала, попита Цветан Филев, председател на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Освен "Булгартабак", няма друга фирма, която да изкупува този сорт тютюн. Имахме съмнение за картелно споразумение между фирмите изкупвачи, но не сме сигурни още в това, посочи Асен Кючуков, зам.-председател на асоциацията.

Производителите признават, че сушата също е имала решителна роля за слабата реколта.

Има недостиг на количества на ориенталски тютюн, но от няколко дни се вижда, че "Булгартабак" е на пазара и ще започне да изкупува тютюна, признаха те. Но отбелязват, че изкупните цени са доста по-ниски от миналата година.