На всеки три часа грабеж

Животът

15-11-2012, 06:02

Снимка:

МВР

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Животът на минувачи и чакащи по спирките е в риск заради едно портмоне, джиесем или верижка на шията

Грабежите в България стават все по-дръзки и безпощадни.
Статистиката на МВР може да отчита намаляване на набезите, но усещането на хората е точно обратното. Закоравели и начинаещи крадци вадят ножове, пистолети, прътове срещу беззащитни старци и работещи мъже и жени.

Животът на минувачи и чакащи по спирките е в риск заради едно портмоне, джиесем или верижка на шията, пише в. "Труд".
По селата хората нямат мира от крадци на реколта, готови да убиват стопаните и в дворовете им. Въоръжените нападения в хранителни магазини, аптеки, бензиностанции бележат ръст. И банките са под атака въпреки живата охрана и камерите.

У нас на всеки три часа става по един грабеж. Според МВР 2339 грабежа са регистрирани през 10-те месеца на тази година. За същия период м.г. те са били 2578. В 99% от случаите бандитите използват оръжие, съобщи Илко Илиев, шеф на сектор в СДВР.

Бият старица, закопала пари за черни дни 

"Крадците ме биха, много ме биха. Да кажа къде крия парите. Удряха ме с дърво. С крака скачаха по гърдите ми, счупиха ми ръката. Мислех, че ще ме убият", неутешимо плаче Мария Цветкова. 84-годишната самотна старица бе пребита зверски от двама апаши заради "несметното си богатство" от 600 лева в дома в софийското село Челопеч.
В деня на нападението жената продала 10 кубика дърва на свой съселянин.

арите трябвали, за да оперира почти сляпото си око. Освен това правела постъпки да влезе в старчески дом и преценила, че цепениците няма да трябват. 600-те лева взела в 19 часа вечерта. Два часа по-късно пристигнали неканените гости.


"Чух ги - първо счупиха прозореца на входната врата, а после - вратата на стаята ми. Аз си бях легнала. Скочиха ми отгоре и викат: Парите! Дай парите...", разказа баба Мария, която "Труд" откри в реанимацията на болницата в Пирдоп.

"Нямам пари у мен. Парите са в магазина - цял месец съм яла. Те ме биха, биха..., спомня си баба Мария. - Всичко обърнаха наопаки, намериха само 100 лева, останали от пенсията ми. Взеха ги и си отидоха. Парите от дървата зарових в градината още щом ги взех. Страх ме беше от крадци. Защото те вече всичко ми взеха. Два-три пъти са влизали у нас. Изнесоха ми козите, кокошките, медни котли, багаж..."

Баба Мария е открита полумъртва в 9 часа сутринта след обира от служителка на социалния патронаж. Както всеки ден, жената отишла вкъщи да занесе храна. И я заварила в безпомощно състояние. Старицата е откарана в "Пирогов", а после преместена в болницата в Пирдоп.

Бандитите са задържани. Според разследването инициатор на нападението и извършител на побоя бил Валентин Илиев (20 г.). Ромът бил нает да пренесе дървата от дома на баба Мария.

Така разбрал, че тя има 600 лв., но нямало как да знае, че ги е закопала в земята. Съучастникът му Александър А. е на 16 години. Двамата не намерили 100-те лева от пенсията, които баба Мария смятала, че са взели. Разследващите ги открили в скрин в деня след грабежа, уточни вчера главен инспектор Присов, шеф на РПУ-Пирдоп.

ВАНЯ ГЕОРГИЕВА

Възраждат ли се магистралните обири

Магистралните грабежи се възраждат. В това са убедени много хора, след като пенсионер от пловдивското село Сеславци се оплака, че е нападнат на аутобана край Пловдив.

"Искаха да ме ограбят! Повалиха ме на земята, удряха ме и ми бъркаха в джобовете. Добре че си бях скрил парите, щяха да ги вземат. Напръсках ги със спрей, за да избягат", разказва 69-годишният Димитър Андонов. Той бил проследен и преследван от двама мъже с "Мерцедес" в района на 154-тия километър от магистрала "Тракия". Настигнали го на бензиностанция, където спрял да потърси помощ.

В ареста по случая са задържани 32-годишният Георги Б., шофирал колата, и приятелят му Иван Б. (26 г.). Срещу тях е образувано бързо производство за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди.

Георги ще бъде съден и за шофиране след употреба на алкохол. Пробата показала 1,6 промила в кръвта му. Пред полицаите Георги и Иван обяснили, че нападнали пенсионера, защото карал на дълги светлини и ги заслепявал.


"Лъжат. Искат да се изкарат пийнали, но те са грабители. Аз нито съм ги осветил, нито съм нарушил правилата за движение. Те бяха спрели на средата на пътя, чакаха жертви, за да ги обират. Трябва да ги вкарат в затвора, за да не пострадат други. Хората разказват, че и друг път пак са причаквали жертви по пътя", категоричен е Димитър.

Той тръгнал с колата си към 5,30 ч да купи две крави. Носел 5000 лв., но ги скрил в пазвата. "Докато пътувахме, на пътното платно видях спрял автомобил. Шофьорът започна да дава къси и дълги светлини - да спра.

Аз не спрях, но мерцедесът ме погна, от прозореца креснаха: "Спирай, спирай", разказа Димитър. Той дал газ до първата бензиностанция. Там изтърпял боя и опита за грабеж. Хора от бензиностанцията му се притекли на помощ и нападателите избягали.

БОРЯНА ДИМИТРОВА 

Аптеките са хит сред хайдуците

Аптеките се превърнаха в хит сред грабителите в последните месеци в София. Бандити атакуват магазините за лекарства, защото там няма жива охрана, нито камери. Освен това най-често в тях работят жени, които не могат да се опрат на гангстерите, твърди МВР.

Доскоро столичната полиция бе поставена на колене от непознатия за тях Румен Цанков (51 г.), който за 5 месеца ограби 9 аптеки. Първият му удар бе на 18 юни тази година.

Въоръжен с газов пистолет и дегизиран с шапка и очила с диоптри, той нахлува в обект на ул. "Г. Милев". През зъби процежда: "Парите". 22-годишното момиче му подава 1500 лв., а Цанков стреля и го ранява в лицето. Кошмарът за МВР настъпва през октомври, когато граби през 3-4 дни. На 12 октомври атакува две аптеки за час.


В следващите дни полицаи обикалят аптеките в района на Първо и Седмо РПУ да предупредят собствениците да вземат мерки. Бандитът не се спира.
На 26 октомври обира три аптеки за два часа в жк "Младост" и кв."Мусагеница". Още след първия му удар е обявена операция "Тайфун". Цялата полиция е на крак. Същата вечер бандитът прави опит да влезе и в четвърта аптека, но е забелязан от трима униформени. Той вади пистолет, но е арестуван.


При два от грабежите Цанков искал кодеин и диазепам. Затова СДВР тръгва по грешна следа, че извършителят е метадонов наркоман. Разследващите искат имената на пациентите на 10 центъра, работещи по метадонови програми. Правозащитници скочиха, че това е полицейщина. "Няколко центъра отказаха да ни дадат данни, а други не ни отговориха. Нямаме списъци с имена", каза Илко Илиев от СДВР.

На разпитите Румен Цанков обяснява, че нарочно искал опиати, за да заблуди полицията. Парите били жизнено необходими за съпругата му. Тя била болна от рак и трябвало да започне процедури. В СДВР жената отрича Румен да е носил такива пари вкъщи. Казва, че мъжът бил изнервен, държал се грубо с нея.

Жената подозирала, че си има любовница. Разочарована била, че ако умре, нямало кой да гледа тригодишното им детенце. Полицията подозира, че Цанков е играл комар. Бил безработен след 10 години гурбет в Австралия.

ВАНЯ ГЕОРГИЕВА

Мотористите - неуловими

Грабител с мотор - това е престъпната мода от година насам.
Бандитите бързо се ориентираха, че яхнали мощни машини, са неуловими. С мотор те се придвижват бързо, задръстванията по улиците не им пречат - шмугват се между колите.
"Лицата им са скрити от каските. Голямото предимство за тях е, че регистрационните номера на моторите са само отзад.

Така остават скрити от камери. Пък и голяма част от мотористите прегъват номерата под задната седалка и тогава вече стават съвсем невидими", обясниха полицаи.
Два пладнешки банкови грабежа бяха извършени от мотористи в София от началото на тази година.

"Подозираме, че и в двата случая вътрешен човек е помогнал с информация на престъпниците", коментираха вчера полицаи. Но признаха, че разследванията не са стигнали до никъде.

На 23 октомври двама мъже нахлуха към 8,30 часа с каски на главите и насочени пистолети при двете касиерки и охранителя в клона на "Алианц банк" на столичния булевард "Дондуков".

Малко преди това кола инкасо доставя там 3-4 пъти по-голяма сума от обикновено - 60 000 лева и валута за 20 000 лева. Касиерката още не била заключила металния сейф, когато влезли бандитите. Те вързали със "свински опашки" охранителя и едната касиерка, другата накарали да им даде пачките. После изчезнали с паркиран наблизо мотор.

С подобен почерк бил извършен и обирът на клона на ОББ в Студентския град. Според полицията пръст в грабежа имала пак прословутата банда "Опасните".

Лесната мишена - бензиностанция 

Малки бензиностанции по пътища извън населени места, без охрана и без камери стават най-лесните мишени за грабителите.

Те рядко успяват да задигнат големи суми, но стават все по-нагли, защото успяват да се измъкнат незабелязано. Два пъти мотористи атакуват бензиностанция "Виктория" близо до входа на Гара Елин Пелин. В първия случай през юли тази година са плячкосани 120 лв.

Ченгетата успяват за заловят двама младежи от близкото село Лесново. Помага им това, че единият се порязал на счупена стъклена врата. Останали капки кръв, а извършителят вече имал крими досие.

На 25 октомври други двама мотористи нападат двете жени на същата бензиностанция. След като им дава 37 лв. от касата, едната бензинджийка забелязва, че насоченият към нея пистолет е пластмасов. Нахвърля се върху нападателите, събаря мотора им и ги прогонва.

До всяка селска поща - полицай

Още не са разкрити престъпниците, които оставиха десетки пенсионери без пенсии след дръзкия обир на пощата в софийското село Челопечене на 10 октомври. Тогава бяха задигнати 23 000 лв.

Това бе поредният удар на селска поща в дните за пенсии. Месеци по рано маскирани бандити с автомати успяха да ограбят 15 000 лв. от пощата в село Сеславци.

След нападението в Челопечене полицията изпрати окръжно до всички РПУ-та в страната: да се сложи охрана на селските пощи, докато раздават пенсии.

Задигат злато като на филм 

Няколко групи са специализирани в грабежите на златарски ателиета, признават криминалисти. Апашите атакували в различни градове на страната. Действали като в екшън филмите - с оръжие в ръка и за не повече от минута.

Смята се, че най-дръзка е бандата "Опасните". Членовете бяха арестувани през май. Според МВР тяхно дело са 4 нападения над ателиета. Полицаите твърдят, че има данни пак те да са замесени в грабежа на ОББ на 5 април т.г.

Тогава неизвестни мъже с мотор задигнаха 215 082 лева. При бягството изпуснаха половината от плячката.
Пощенски служители треперят в страх от нови нападения, тъй като нямат паникбутони, камери, аларми, а още по-малко жива охрана.