Млякото и палмата в отделни мандри

Новините

18-11-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Прекратяват злоупотребите с имитиращите храни, които се опаковат и продават като оригинални.

Едновременното производство на истински млечни храни и имитиращи продукти с растителни мазнини ще може да се запази в българските  мандри само до края на годината, пише в. "Монитор".

Това гласи проектът на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, който предстои правителството да одобри. Удължаването на гратисния период с два месеца се е наложило, защото наредбата е съобразена с бележките и коментарите на Германия, Австрия, Франция, Словакия, Испания и самата Европейска комисия. Няма абсолютно никакви възражения относно разделянето на двата типа производство, каза д-р Венцеслава Тасева, зам.-директор на Българската агенция по безопасност на храните. Това е национално решение, за да се

ПРЕКРАТЯТ ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ИМИТИРАЩИТЕ ХРАНИ, които се опаковат и продават като оригинални. След този срок фирмите, които са си позволили да правят заедно и двата вида въпреки санкция от агенцията, ще остават без удостоверението си за регистрация, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Освен това те ще отнасят и 120 хил. лева глоба за второ нарушение. При първото неспазване санкцията е 20 000 лева. Преди да се започне производството на млечни храни, ще трябва да бъдат уведомявани контролните органи, а след това поне 6 месеца е задължително да се правят само истински сирена и кашкавали.

30 НА СТО ОТ МАНДРИТЕ У НАС ИМАТ СМЕСЕНО ПРОИЗВОДСТВО

По-голямата част от предприятията предпочитат да вадят от складовете си традиционни продукти, направени само от животински суровини. Около 30 000 тона продукти с растителни масла са направени през миналата година. За тях са внесени палмови масла предимно от Индонезия и Малайзия.

До края на този месец на страницата на хранителната агенция ще бъдат публикувани указанията за работа на фирмите при условията на новата наредба.

Собствениците на мандри, засегнати от новата наредба, които са около 70,  все още не знаят как да организират производството си, без да нарушават закона. Произведените истински млечни продукти в „палмовия” период ще трябва да се предават на други предприятия, които работят само с мляко, уточни д-р Тасева.