116 нови работни места по схема "Помощ в дома"

Мисия Пловдив

19-11-2012, 16:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Целевата група по проекта са 244 пловдивчани – възрастни хора и деца с трайни увреждания и самотно живеещи хора

Заместник-кметовете на Пловдив Розалин Петков и Георги Титюков, както и кметовете на шестте района в града подписаха договори за финансиране на обща стойност 1 222 952 лева по схема „Помощ в дома“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това стана на официална церемония днес в София, на която присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов.

166 общини получиха днес договори за над 32 млн. лева за услуги за лична помощ и социално включване.

Fбщата стойност на средствата, насочени към общините по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, възлиза на 212 млн. лева, обави премиерът Бойко Борисов.

Спечелената безвъзмездна финансова помощ за Община Пловдив ще бъде разпределена между шестте района, които кандидатстваха с отделни проекти по програмата. За срок от една година ще бъдат открити 116 места за безработни, регистрирани в Бюрото по труда, съобщи заместник-кметът по социална политика Георги Титюков.

Ще се разкрият работни места за социални асистенти, санитари, сътрудници по социални дейности и технически сътрудници, поясни той. Целевата група по проекта са 244 граждани – възрастни хора и деца с трайни увреждания и самотно живеещи възрастни хора, които поради различни причини от здравословен характер не са в състояние сами да организират бита и да поддържат хигиена в дома си.

Чрез „Помощ в дома” общините ще извършват три основни типа дейности – за лична помощ, за социална подкрепа и социално включване и за битови дейности. В рамките на схемата в Пловдив ще се даде възможност на съществуващия „Домашен социален патронаж“ да разшири дейността си като създаде Звено за услуги в домашна среда към всеки един от районите на общината.

Действието на проекта е насочено към лица от целевата група на потребителите с постоянна и временна адресна регистрация на територията на съответния район. Задължително е лицето, което ще ползва услугите да има постоянен или настоящ адрес в района, а за служителите в екипа на звеното да са безработни, регистрирани в Бюрото по труда.