Вместо банкет правят фонд за ин витро

Мисия Пловдив

21-11-2012, 18:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Община Марица заделя 8 хиляди лева за двойки с репродуктивни проблеми

Създаване на фонд за двойки с репродуктивни проблеми ще гласува община Марица на утрешната сесия на общинския съвет. ''Заделихме 8 хиляди лева за младите семейства. Икономисахме от едно тържество – от ядене и пиене'', каза кметът на общината Димитър Иванов. За да кандидатства двойката за финасова помощ единственото условие е да има постоянен адрес в общината в последните 3 години.

В деня на християнското семейство се проведе емоционална дискусия с двойки, които имат проблеми със зачеването. Интересът на младите жени и мъже бе голям и те препълниха заседателната зала на общината. На срещата присъства и здравният министър Десислава Атанасова.

От началото на създаването си през 2009 г. Национален фонд ''Асистирана репродукция'' е допринесъл за появяването на 1752 бебета. Само в първити 6 месеца на 2012 г. са родени 436 деца, уточни Атанасова. По думите й няма по приятни работни ангажименти от отчитането на резултатите на фонда.

За тези 4 години откакто съществува структурата има едва 3 подадени жалби от пациенти, а бременните към момента са над 1500, уточни Радина Велчева, председател на фондация ''Искам бебе''. Ако бъдещите родители искат да кандидатстват по националната програма, цялата информация могат да открият на сайата на министерството на здравеопазването. Документите на всяка двойка се разглеждат в рамките на 2 седмици. Максималната възраст за кандидатстване за държавна помощ е 43 години.

Държавата подпомага двойките за 3 ин витро опита, а някои общини, сред които и Пловдив, отпускат финансова помощ за изследвания. ''Какво да правим, ако вече имаме 3 неуспешни опита?'', попита млада жена. По думите на Атанасова, когато се разходват държавни пари трябва да се сложи рамка. ''Не можем с ръка на сърцето да кажем кой има повече право – тези, които ще пробват за пръв път или поредният опит'', коментира здравният министър. Оказва се, че единствената страна, която предлага помощ за неограничен брой ин витро опити е Израел. В немскоговорящите държави пациентите поемат 25 % от нужната сума.

На направилите вече 3 опита ръка може да подаде фондация ''Искам бебе''. Те търсят финансиране за всяка една двойка по отделно. За целта е нужно да пратите имейл като опишете  случая си.

От община Марица съветват преди да решите да кандидатсвате за помощ, да направите всички необходими изследвания, за да се установи дали реално проблемът е медицински. Задължително проучете внимателно специалистите, които се занимават с асистираната репродукция и след това им се доверете напълно, съветват вече сблъскали се с проблема. Един от тях се оказа и областният управител Здравко Димитров. ''Факт е, че в България има демогравски срив. Колкото повече говорим за трудностите, толкова по-бързо ще ги решаваме. След 60 години не се знае кой етнос ще е по-многоброен'', добави той.