100 нови тролейбуса събраха представители на четири общини в Бургас

Мисия Бургас

22-11-2012, 15:34

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Общините ще действат заедно, тъй като този стил на работа правел добро впечатление в Брюксел

Спешна среща между представители на местната община и общините Варна, Стара Загора и Плевен се проведе в Бургас. Поводът е появилата се възможност за кандидатстване по Оперативна програма “Околна среда” с проект за доставка на нови тролейбуси.

Четирите общини искат да действат заедно, тъй като този стил на работа винаги прави добро впечатление в Брюксел. Днес те съгласуваха текста на споразумение, което по най-бързия начин ще бъде внесено като извънредна докладна записка на предстоящите сесии на четирите общински съвета в края на този месец. Ако споразумението бъде одобрено, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен ще могат да подпишат помежду си официален договор през декември и да стартират реалната подготовка на проекта. Водеща ще бъде Община Бургас, която досега е спечелила абсолютно всички свои подадени проектни предложения по ОПОС. Като възложител на обществената поръчка се очертава дружеството “Бургасбус” ЕООД.

Финансовият ресурс, за който може да се кандидатства, е 100 милиона лева. Те биха стигнали за 100 и повече нови тролейбуса, които да се разпределят според нуждите на съответния град, тъй като на едно място този вид транспорт е основен, а на друго второстепенен.

В днешното заседание участваха зам.-кметовете на община Бургас Красимир Стойчев и Атанаска Николова, Руска Бояджиева – експерт по европейски политики, Златина Георгиева - директор на правната дирекция в Бургаска община, управителят на “Бургасбус” инж. Петко Драгнев, зам.-кметът на Варна Димитър Николов и негови колеги, зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов и негови колеги, експерти от Община Стара Загора.