Сърбия остава извън ЕС, ако не признае Косово

Свят

25-11-2012, 10:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това отсече косовският министър на външните работи Енвер Ходжай

Ако Сърбия не признае независимостта на Косово страната никога няма да бъде приета в Европейския съюз. Това каза косовският министър на външните работи Енвер Ходжай пред германското издание "Зюддойче цайтунг".

"Ние полагаме много усилия в диалога с властите в Белград и се надяваме да получим подкрепата от Брюксел и Берлин", подчерта дипломатът. На констатацията на германския журналист, че сръбското правителство твърди, че никога няма да признае Косово Ходжай отговори категорично: Тогава пътя на Сърбия към ЕС ще бъде блокиран.

"Без договор с Косово, Сърбия никога няма да бъде приета в ЕС. В момента виждаме как Белград подписва различни споразумения с Прищина. По този начин фактически признава действителността и съществуването на Република Косово като отделна държава и съсед. По-късно Сърбия и формално ще признае нашата независимост", подчерта Енвер Ходжай пред германското издание.

По отношение на призивите на сръбските лидери за подялба на Косово Ходжай каза следното: "Това нещо няма да се случи. Това е изключено. Границите на Балканите никога повече няма да се променят."