Мюсюлманите от Сърница: България е наша обща родина

Общество

25-11-2012, 17:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Другата страна на исляма - толерантен, спокоен, подаващ ръка на различните

"Кога ще стане ние да посегнем на българския народ. Нали това е обща наша родина за всички", казва един от жителите на град Сърница след петъчната мюсюлманска молитва.

И продължава: "Ние сме общо цяло. Няма нещо разделение. Аз колко българи приятели имам, които ги уважавам, които ме уважават, искам така да бъде". Хората от този родопски град са обидени и огорчени от обвиненията за радикален ислям, отправени към техния имам Саид Мутлу, един от обвиняемите по делото в Пазарджик, което продължава в сряда.

"Проповедите му са свързани с всекидневието и това да е по-морално обществото", казва друг жител на Сърница - Исмаил. И продължава: Религията като ислям е много широко понятие. Всички са присъствали на неговите проповеди и те нямат нищо общо с това, което се говори. Много псевдоразбирачи започнаха да обсъждат и се говорят нереални неща, твърди той, цитиран от БГНЕС.

На петъчната молитва джамията в Сърница беше препълнена. Там Мутлу проповядваше на български език за доброто и злото, за това, че човешкият живот е кратък и не трябва да се оставя доброто за по-късно, а трябва да се прави всеки ден. Да се дава и помага на бедните, мислите да бъдат искрени и честни. А събитията от Корана изключително приличат на онези от християнската Библия – преминаването през Червено море, което се отдръпва, или Потопът - само имената на извършителите са различни. Мойсей и Ной тук са Муса и Нух. Но всъщност общото е повече от различното – за доброто, рая, грехът и изкуплението. И някак си в тази молитва се усещаше една общност на доброто, даваща сила за всекидневния живот.

Някакси обвиненията за ислямски радикализъм изглеждаха изключително нелепи на фона на тези спокойни и достойни хора. Исмаил си спомня за обиска при Мутлу и конфискуването при гръмката операция на ДАНС преди време на негова литература, компютър и телефон: "Имаше един момент, когато дойдоха някакви си агенти, те не водеха човек, който да знае какво взимат".

Според него младите хора са по-наясно и не са толкова изплашени от тези събития, при тях е по-скоро обидата. Той не може да си обясни причината за това обвинение, може би някои яхат вълната, може би предизборно има политически интереси, но може да има и икономически - апетити към имотите на мюсюлманското вероизповедание. Но според Исмаил това са все пак само гадания.

Все с добро да се занимаваш цял живот, това е молитвата, казва друг от мюсюлманите след края на петъчната молитва. Най-важното е да бъдеш честен. Дали хората вярват или не вярват, там има друг свят. Там няма умиране, има наказания – раят е за справедливите, не за грешните, заявява вярващият. А хората продължават своя делник и са огорчени, че никой не чува истинските им проблеми с безработицата, изкупната цена на картофите и проблемите с дърводобива – единственият поминък на хората от този край.