Имам от Сърница: Етническа омраза сеят в парламента, не аз!

Саид Мутлу е един от обвиняемите по делото "радикален ислям"

Нашите проповеди са актуални, ние гледаме да сме актуални според сезона и времето и да насочваме хората към добро. Това ни е принцип и никога не се стремим да подтикваме хората към лошо, както ни обвиниха, заявява пред БГНЕС имамът Саид Мутлу от Сърница.

Той е един от обвиняемите по делото за т. нар. "радикален ислям", което се води в Пазарджик и продължава в сряда.

"Никой не може да го докаже и покаже това, за което ни обвиниха. То е за проповядване на антидемократична идеология. Много широко понятие е това. Антидемократична идеология означава, че едва ли не ще правим преврат и ще сменяме властта", казва Мутлу.

"Другият член е за насаждане на етническа омраза, демек сме говорили срещу християните. Или срещу друговерците, че не трябва да ги зачитаме. Точно обратното, винаги сме говорили, че трябва да бъдем толерантни и да спазваме правата на всеки един. Нашата религия държи изключително много на човешкото отношение към всеки - дори към животните, какво остава за хората, които са създания на Аллах и всеки човек има достойнство, право на живот, на чест. Основните човешки права са застъпени в Корана. Ние нямаме никакво основание да се мразим и да се убиваме, това сме го доказали от векове със съвместно съществуване. Някой сега иска да намери нещо, което го няма", допълва имамът.

Мутлу се надява на справедливост в съда, защото не бил извършил нищо лошо, още повече пък към държавата.

"Все още вярвам в българското правосъдие и дано не се разочаровам. Аз съм роден в Сърница, тук съм учил, казарма съм служил, служил съм на тази държава, винаги съм бил добросъвестен и изведнъж те изкарват едва ли не престъпник и враг на тази държава и ти не си дал повод по никакъв начин. Ако погледнем за антидемократично говорене - има хора в парламента – и депутати, и партии, които явно говорят за омраза и нагнетяват етническо напрежение. Явно за тях не важи този член, а на нас откъде намериха, че сме антидемократични и всяваме омраза, има нещо като двоен аршин. И това е обидното, че винаги сме виновни за нещо ние, мюсюлманите", казва имамът.