Романът “Великолепният век: Хюрем” с премиера в Пловдив

Пловдив Лайф

26-11-2012, 10:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В четвъртък в книжарница “Хермес-Централ” ще се състои премиерата на книгата и среща с Демет Алтънйелеклиоглу и издателката Ългън Тойдемир

На 23 ноември излезе българското издание на романа “Великолепният век: Хюрем”от турската авторка Демет Алтънйелеклиоглу. Тя нашумя с поредицата исторически романи “Султанатът на жените”, които са изиграли изключителна роля в историята на Османската империя в период от130 години.

Романът е първият от поредицата и разказва за драмата, която изживява Сюлейман Великолепни, разкъсван между държавните дела и любимата жена Хюрем. ...И за една опасна конспирация, която ще промени хода на историята.

Една приказка, която започва от безкрайните руски степи и достига до двореца на Сюлейман, най-могъщия владетел на Османската империя.

Романтичната история на изпепеляващата любов между Хюрем и Сюлейман Великолепни, която почива на исторически факти, е залегнала в основата на турската телевизионна мегапродукция “Великолепният век”, която в България се излъчва в праймтаима на TV7 . Представянето на романа съвпада със старта на втория сезон на популярния сериал, който зрителите ще могат да наблюдават от 26 ноември всеки делничен ден от 20:00.

Без съмнение романът за Московската наложница Хюрем е създаден, опирайки се на безброй исторически документи и информация, но ”историческите празнини в живота на Хюрем се оказват основният източник на вдъхновение” за авторката.

Демет Алтънйелеклиоглу е родена в Анкара. Завършва Анкарския колеж на Турската образователна асоциация, както и Факултета по политически науки към Висшето училище по печат и разпространение. Защитава магистърска степен в университета Хаджеттепе на тема Комуникации при възпитанието. От 1980 г. се занимава с продуцирането на стотици предавания по програмите на ТРТ. Била е мениджър на различни равнища. Превела е и продължава да превежда множество романи. Демет Алтънйелеклиоглу е женена, майка на едно дете и живее в Истанбул.

Автор е на поредицата исторически романи «Султанатът на жените», която разказва за петте най-влиятелни жени в историята на Османската империя за период от 130 години: Хюрем (2009), Михримах (2010), Нурбану (2010), Кюсем (2011) и Сафие (2011). Книгите са преведени на няколко езика. Още първата книга за Московската наложница Хюрем й донася изключителен успех. Авторката непрекъснато получава покани за гостуване в Русия, Гърция, арабските страни и др.

ЗА РОМАНА

Началото на XVI век. Един кораб, чиито платна са издути от суровия вятър на Черно море, докарва в Истанбул дар, изпратен от кримския хан за султан Сюлейман. Подаръкът е младо момиче, отвлечено от руските степи. Красивата наложница Александра Анастасия Лисовска с месеци очаква деня, в който ще се яви пред султана. Малкото ú сърце е изпълнено с огромна мъка и страхове. Но вече има и големи надежди. Сериозни мечти. Безпомощна през самотните си нощи тя крои планове за бъдещето. Ще омагьоса султан Сюлейман.

Често пъти си мисли колко би било хубаво реалността да е лесна, както мечтите. Да живееш в османския дворец има висока цена. За Хюрем е почти невъзможно да сподели престола и короната на Сюлейман. Съществува днешният ден, а утрешният не е ясен.

Но хубавата Хюрем вече е взела своето решение. Децата ú не бива да страдат като нея, родените от нейната плът и кръв не бива да попадат в капаните на ужаса, в които тя е попадала. Александра е решена да върви по пътя, предначертан ú от съдбата. От него няма връщане назад. Ще го следва, дори и накрая да я чака смърт или убийство. Ако трябва сама ще пренапише съдбата, която да я издигне от харема до върховете на Османската империя, и ако трябва в името на това да остави кървава следа в историята, ще го стори.

ВСЕ ОЩЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА РАЗГАДАЕМ СЛЕДНАТА ЗАГАДКА:

ДАЛИ ХЮРЕМ Е БИЛА АНГЕЛ ИЛИ ДЯВОЛ?

На 29.11.2012 г. в 17.30 часа в Книжарница “Хермес-Централ” ще се състои пловдивската премиера на книгата и среща с Демет Алтънйелеклиоглу и издателката Ългън Тойдемир.

Проект на издателство“Летера” с подкрепата на TV7

Партньори по проекта: Книжен център “Гринуич” София, Книжарница “Хермес-Централ” Пловдив, Книжарница “Приятели” – Сливен

Със съдействието на: Генерално консулство на Република Турция в Пловдив.