Бизнесът иска глоби за работниците при скрити осигуровки

Парите

26-11-2012, 14:52

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Наказания за служители, които се съгласяват да получат фиктивно по-ниско възнаграждение

Не само шефовете, но и работниците да носят отговорност за укрити осигуровки. Това искат работодателските организации по повод очакваната поправка в Наказателния кодекс, с която ще се криминализира умишленото укриване на осигурителни плащания от страна на фирмите.

"Трябва да има наказания и за работниците, които се съгласяват да получават фиктивно по-ниско възнаграждение", смята председателят на БСК Божидар Данев. Според него за получаването и плащането на социални осигуровки има две страни - работодател и зает. "Работникът знае, че той също лъже. Отговорността трябва да бъде разпростряна и върху двете страни в тези отношения", каза Данев.

От синдикатите обаче са категорично против това с аргумента, че работникът е по-слабата страна и затова действа под принуда.

"Не е точно така, при работодателя принудата е много по-тежка. Тя е свързана с риск от фалит на предприятието",  заяви Данев.

"Наистина това са двустранни отношения, не може да се твърди, че единствено работодателят е виновен", смята и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той предлага да се въведе за физическите лица деклариране на дължимите осигурителни вноски, както е при данъците.

"Само така те може да носят отговорност за укрити суми. В момента в данъчните декларации хората посочват доходите си и разходите за осигуровки, но не и дължимите осигуровки", обясни Велев. В същото време фирмите всеки месец попълват до НАП декларации за осигуровките, които дължат на своите служители.

Според замислените от ГЕРБ поправки в Наказателния кодекс работодателите ще подлежат на затвор от 1 до 6 г. за укриване на осигуровки, пише Стандарт. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и група депутати на властта ще внесат в парламента мярката до седмица. Миналата седмица санкцията отпадна от преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета за 2013 г.

Управляващите обаче са категорични на този етап, че наказанието ще влезе в сила догодина. Под наказателна отговорност ще бъдат и самоосигуряващите се. Санкция за работниците обаче не се предвижда. Депутати от ГЕРБ не отхвърлиха идеята на работодателите. И обясниха, че ще се срещнат с тях при обсъждането на поправката в НК.

Спор работник и работодател да носят заедно отговорност имаше и при наемането без договор. В края на миналата година в Кодекса на труда бе гласувано работник, който е хванат да се труди  на черно, да плаща глоба от три осигурителни вноски. През юли обаче Конституционният съд обяви, че това противоречи на конституцията, защото не защитава и не гарантира правото на труд.