Няма опасност от грипна епидемия

Животът

27-11-2012, 14:00

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предпазните мерки не са излишни, съветват експерти

Тази година не се очаква силна и драматична грипна епидемия.

След две години изключително висока пандемична заболеваемост и висока смъртност от грип, през 2009-а и 2010-а, този вирус се изтощи, през 2011-а беше слаб и индикаторите показват, че този сезон няма да се различава особено от предходния, посочва професор Михаил Еропкин, изследовател от Санкт Петербургския институт по грип. Това е единственият в света научен институт, чиято работа е концентрирана в изследване на грипа, неговите разновидности, мутации и разпространение.

Към момента няма данни за грипна активност в континента, заяви и главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев за "Хоризонт” на БНР.

И в България, и в Европа надзорът е насочен преди всичко към грипа, тъй като той води до много висока заболеваемост, засяга много хора, а и като протичане е доста по-сериозно и по-склонно към развитие на различни усложнения заболяване, посочи той.

Най-добрата рецепта да запазим здравето си в студените дни е индивидуалният подход, а превантивните предпазни мерки не са излишни, съветва професор Еропкин, цитиран от КРОС.

Хомеопатичното и конвенционалното лечение не би трябвало да се противопоставят, а да се съвместяват, казва още той. Ако приемът на хомеопатичния продукт в профилактични дози води до цялостно укрепване на организма за срещите му с вирусите, то ваксината може да бъде застраховка за най-уязвимите пациенти срещу най-тежките щамаове, обяснява професорът и допълва: "Смятам, че ваксината е много полезна и не е нужно да се избягва, исобено в групите с повишен риск, които са преди всичко децата в предучилищна и ученическа възраст и хората на възраст над 65 години.”