До минус 14 градуса през декември

Животът

01-12-2012, 12:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На Никулден - сняг, на Коледа - мъгла

Най-ниските температури през декември ще са между минус 9 и минус 14 градуса, а най-високите - между 13 и 18 градуса, показват прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В първите дни на декември времето ще бъде топло, но към 3 декември ще започне бързо понижение на температурите и валежи, които на места ще бъдат значителни. В много райони дъждът ще преминава в сняг.

През втората половина от десетдневието ще е доста студено, очакват се още валежи, вече предимно от сняг, прогнозира синоптикът Марияна Попова, цитирана от Дарик.

Към 10 декември температурите ще се повишават, но ще се създадат условия за мъгли в равнините и температурни инверсии.

Около 13-14 декември ще започне период с по-променливо време, с чести превалявания и с температури близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, а в най-южните райони и по Черноморието - от дъжд и сняг. В равнинната част от страната ще се образува неравномерна и нетрайна снежна покривка. Вероятност за застудяване ще има около 15 и около 20 декември.

През третото десетдневие средни температури ще са близки до обичайните и ще има чести превалявания.

Около Коледа обаче се очаква един по-сух период - с мъгли и със значителна облачност в равнините, прогнозират метеоролозите.