Атентаторите от Бургас не са граждани на България и не живеят в страната

Животът

01-12-2012, 13:00

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Имаме яснота около лицата, но ще го оповестим на по-късен етап, заяви Цветанов в интервю пред DW

Извършителите на атентата на бургаското летище не са граждани на България и не живеят в страната, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за Дойче веле.

Цветанов говори за изданието във Вашингтон, където е вече втора седмица.

"Разбира се, че част от разговорите, които водих с колегите от Съединените щати, бяха свързани с разследването по терористичния акт в Сарафово. Изказах огромна благодарност на колегите от агенциите на САЩ, защото на втория час след терористичния акт те бяха на място заедно с мен и колегите в Сарафово.

Тяхната помощ беше изключително ценна, защото ние се нуждаехме от бързи насрещни проверки на всички данни, свързани с извършения терористичен акт", допълни вътрешният  министър.

По думите му разследването тече и в момента. Няма как без партньорство да се прави разследване, което сочи подготовка в чужбина и извършители на акта, които не са граждани на България и не живеят в България. Без партньорство няма как да се стигне до разкриването на това престъпление, заяви още Цветанов, цитиран от БГНЕС.

"Мога да кажа, че разследването тече в много добри темпове, имаме определен напредък, всичко това се споделя и с нашите евроатлантически партньори, и мога да кажа, че имаме вече и яснота относно лицата - колко са били участвалите в този терористичен акт лица”, продължи Цветанов.

Той призна, че вече има и предположения  и за това кой би могъл да стои зад този терористичен акт.

"Но това са теми, които разбира се на един определен етап ще бъдат оповестени. За мен по-важно е да не пречим на разследването и изнасянето на информация, свързана с разследването, да не попречи на последващите действия, свързани с това разследване", посочи Цветан Цветанов.

Той оцени своето четвърто посещение в САЩ като най-успешното.

"Причината е, че в това посещение можахме да отчетем реалните резултати от всичко, което бяхме договорили през 2009 година и от съвместната ни работа в продължение на четири години. Един важен резултат е откриването на офис на Службата на САЩ за борба с наркотиците (ДЕА) в България.

Друг резултат е подписването на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тежката престъпност, което стана миналия месец по време на посещението на секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано. Аз съм убеден, че с това споразумение ние действително надградихме комплексната сигурност както на България, така и на Съединените щати", заяви още в интервюто българският вицепремиер.

Той посочи, че сега овен партньорството, има и едно истинско приятелство между съответните правоохранителни агенции на двете държави.

"Моята основна цел когато станах министър на вътрешните работи беше да отворя службите към евроатлантическо партньорство. Това постигнахме и аз съм много удовлетворен от оценките, които ни дават нашите партньори от САЩ, също от оценките, които ни се дават от Европол, от Интерпол и от отделни страни като Германия, Франция, Италия.

Сега трябва да продължим по същия път. По-голямата сигурност в България ще е важна и за привличането на повече инвестиции, и за превръщането на България в център за регионални инициативи за сигурността", каза още Цветанов.

По отношение на безвизовия режим на САЩ Цветанов казва, че "не би искал да се ангажира с нещо конкретно в тази посока".

"Има критерии, които трябва да се покрият, за да може за една страна да отпадне визовата преграда. Това може да стане, когато намалее броят на отказите за визи за САЩ за български граждани. Към настоящия момент този процент е над 10, тоест има още много да се желае", подчертава Цветанов.