Подкрепата за Скопие не е безусловна, повтори, че и потрети Плевнелиев

Президентът иска край на антибългарската кампания

Президентът Росен Плевнелиев постави под съмнение заключенията на предстоящия доклад на Европейската комисия, който според него трябва да подчертае напредъка на Македония, страна-кандидат за членство в ЕС, в областта на регионалното сътрудничество.

Докладът трябва да бъде представен в средата на декември на срещата на върха на ЕС.

"Той не отразява по адекватен начин ролята на Македония в регионалното сътрудничество", заяви президентът, който се е запознал с предварителната версия на документа. Плевнелиев направи изявлението на среща с чуждестранни журналисти.

"Подкрепяме категорично европейската перспектива на Македония, но нашата подкрепа не е безусловна", предупреди той.

Държавният глава заяви, че в доклада си Брюксел ще подчертае, че отношенията между София и Скопие представляват "пример за добросъседство", с което той не е съгласен.

Плевнелиев изрази съжаление, че в Македония "продължава да се наблюдава по-националистическа реторика, дискриминационно отношение към граждани, които се определят като българи и препятствия пред българските бизнесмени". Президентът поиска "спиране на антибългарската кампания в Македония".

На 31 ноември по време на среща с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле президентът Плевнелиев заяви, че Македония още не е готова да стане член на ЕС.

От 2005 г. Македония разполага със статут на кандидат член в ЕС. Тя продължава да очаква дата за започване на преговорите за присъединяване, блокирани заради спора с Гърция за името й.

България пък беше първата страна, която призна Република Македония на 15 януари 1992 г. под това име след разпадането на бивша Югославия през 1991 г.