Роботи-убийци ще въстанат срещу хората

Животът

16-12-2012, 11:29

Снимка:

ruvr.ru

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Да бъдем внимателни с това, какви машини точно създаваме.

Роботите-убийци вече не са утопия. Темата за въстание на разумните машини отдавна е разглеждана във филми и романи. Когато роботите и компютрите достигнат нивото на интелигентност на човека, ние ще се окажем в тяхната власт.

Експерти от правозащитни организации настояват за забрана на разработката и производството на тежко-въоръжените машини, наричани "напълно автономни оръжия" . Това се отнася за бойните роботи, които с електронния си мозък решават и действат самостоятелно. От организациите алармират, че военните по света са на ръба на нова техническа революция, като някои държави инвестират милиарди годишно за разработки.

С две думи - задава се въстание на машините срещу хората и човечеството сериозно трябва да помисли как да се противопостави на въоръжените "от глава до пети" роботи-убийци.

Днес навсякъде се използват автономни бойни роботи, безпилотни апарати и автоматизирани системи за водене на бой. Повечето машини, предназначени за служба на хората, са оборудвани с функция за самостоятелно управление. За сега бойните роботи нямат такава функция.

„Ето ви пример на интелект робот-убиец: той трябва да се насочи към точка с координати Х и Y, да определи мишената чрез метода на топлинно излъчване и да унищожи целта. Но това е мисленето на “глупавия” робот. Страшното е, че той не може да определи кой се крие зад топлинното излъчване. Това може да бъде и войник, и въстаник, и мирен жител”, обяснява Ноел Шарки, професор в областта на роботехниката и изкуствения разум в Шефилдския университет (Великобритания).

Военни и учени продължават да повишават точността на бойните автоматизирани системи. Според тях, роботите-убийци ще могат да съкратят количеството войници на бойното поле и по този начин ще намалят броя на загиналите.

„Учени са разработили безпилотен апарат Falcon HTV-2, който вече е на тестови етап. Това е напълно самоуправляем самолет, развиващ скорост до 20,000 км/ч. Пилот не може да управлява при такова скорост, защото просто ще бъде разкъсан на части”, разказа Шарки.

Министерството на отбраната на САЩ е публикувало доклад за автоматизираните системи за водене на бой, в който са описани характеристиките на автономно и полуавтономно оръжие. В края на доклада е приложен списък на недостатъците и уязвимостта на такова оръжие. Списъкът е дълъг и включва такива важни аспекти, като възможността на хакерска атака на системите за програмиране, смущения на радиосигнала, радиолокационни капани, както и прехващане на шифриран сигнал със цел унищожение.

„Съществуващите сега технологии са стъпка по пътя към създаване и използване на автоматизирани машини-убийци, които човек няма да контролира. Сега алгоритмите в програмното осигуряване са толкова сложни, че грешките, които понякога отчита системата, не могат да се поправят от човек. Едни системи взаимодействат с други системи и хората не можем да контролираме тази връзка. Също така не можем да контролираме реакцията на дистанционната система на получения от системата сигнал, отчитащ „грешката”, изказва опасенията си Mark Avrum Gubrud, доктор на физико-математическите науки, който отговаря за развитието на Програмата за наука и глобална сигурност в Принстънския университет.

Международната правозащитна организация „Human Rights Watch”, заедно със специалисти от юридическата школа на Харвардския университет, са публикували доклад със заглавие „Загуба на човечността: делото против роботи-убийци”. В доклада става дума за необходимостта хората да се откажат от използването, производството и разработването на напълно автономни „роботи-убийци”. Освен това е необходимо да бъдат разработени международни правни норми и закони, регулиращи оборотите на бойните машини в света, за да бъде предотвратено безконтролното им производство.

„Не вярвам, че колкото и да е развит компютърният разум на роботите, те ще започнат да се ръководят от международните стандарти за защита на мирните жители по време на бойни действия. Тях нищо няма да може да ги спре, тъй като не чувстват абсолютно нищо . Освен това, сложно е да се вземат под контрол действията на роботите-убийци. От друга страна, неконтролираните действия могат да подкопаят принципа на политиката на сдържане чрез заплашване”, заявява в интервю за Гласът на Русия водещият експерт по военните въпроси на организацията Human Rights Watch, Бони Дочерти.

Сега много учени и изследователи призовават конструкторите да не снабдяват робитите с оръжие, а да ги използват за мирни цели. Експертите са единни, че роботите трябва да работят в мирни сфери, например, в селскостопанските производства, или да се използват в медицината.

Трябва да забраним използването на неукротими машини-убийци. Трябва да насочим роботите в мирно русло, за да могат да помагат на хората, а не да ги убиват, защото на бойното поле има моменти, когато човешкият фактор играе решаваща роля. А поне за сега, роботите могат единствено безсмислено да копират човешкото поведение.

 

Източник: Гласът на Русия