У нас законното оръжие не поражда сигурност, а престъпност

Най-доброто от печата

18-12-2012, 08:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само въпрос на време е и българското общество да плаче с кървави сълзи заради безхаберие

От няколко дни насам цивилизованият свят вцепенено следи поредната американска трагедия. Този път в Нютаун, Кънектикът. Там младеж със законното оръжие на майка си уби 26 души, от които 20 малки деца.

В неделя след обяд в Плана планина след скандал 71-годишният Огнян Шенгов и 49-годишният директор на Националната спортна база Петър Божилов вадят законно притежавани пистолети и се застрелват като в уестърн.

Тези шокиращи случаи сигурно ще охладят за известно време мечтата на оръжейното лоби и на войнствено настроената част от обществото всеки да има право да запаше поне по три пистолета и да нарами два автомата. В САЩ отново се възобнови спорът дали трябва да продължи свободната продажба на оръжие. Дано поне за определено време факторите в България, които смятат, че хората трябва да носят свободно оръжие, за да защитават себе си и имуществото, се смирят. Премиерът наскоро заяви, че е голям привърженик на американското законодателство в това отношение. Преди няколко седмици каза: "Моето мнение е, ако може да се подразбере - който влезе там, да си носи последствията, каквито и да са те. Без да го казвам на глас, съм готов, ако влезе в парламента (правото на неизбежна самоотбрана с използване на огнестрелно оръжие, бел.ред), да го подкрепя, това ми е виждането". Поводът за това изявление бяха масовите грабежи по селата.
Неделната случка в планината показва докъде води масовото раздаване и продаване на законно оръжие. Скарали се, извадили пистолетите и се изпозастреляли. 
"Фактите, с които разполагаме, сочат, че лицата след спор, който е възникнал помежду им, не е ясно на каква тема, са извадили законно притежаваните си оръжия и са стреляли", обясни директорът на СДВР комисар Валери Йорданов. "71-годишният мъж, който също е убит, не е член на ловната дружинка. Той се появява по време на лова, влиза в спор с един от участниците в него за това, че не трябва да ловуват на въпросното място. Спорът продължава по-късно с Божилов и така се стига до трагичния изход със смъртта на двамата", разказва още Валери Йорданов. Т.е. трагедията можеше да бъде и още по-кървава.

Стотиците хиляди единици оръжие, което е раздадено законно, би трябвало да създава повече сигурност. Но всъщност много често служи за насилие и убийство. А се раздава, за да се пазят хората, да се предотвратяват престъпления. Няма нито един публично известен случай, в който някой извадил законно оръжие да се е спасил, а още по-малко да е запазил друг човешки живот.

А примери за обратното - колкото иска човек. Преди години полицаи си постреляха "непредпазливо" пред хижа край Велинград и убиха гъбар. Бивш военен - охранител, изпразни в Хисаря цял пълнител в тялото на доскорошния си работодател. Защото го уволнил. Бивш старшина от армията застреля в Плевен сина си. Служител на контраразузнаването уби жена си в Академията на МВР и се самоуби. Друг полицай застреля трима заради любовна драма и т.н.

Примерите в тази посока, и то само от последните няколко години, ще напълнят не само няколко вестникарски страници, но дори няколко вестникарски броя. И това води само към извода, че докато у настоящи и бивши военни и полицаи, охранители, ловци, бизнесмени, ненаиграли се на стражари и апаши, има над 300 000 единици пистолети, пушки и автомати, 
човешкият живот ще продължава да струва по-евтино и от кучешкия. Със законно оръжие се извършват в пъти повече престъпления, отколкото с незаконно. 

От години и до втръсване повтаряме едно - ограничете до минумим законно притежаваното оръжие. То не служи за нищо повече от саморазправи, "убийства по непредпазливост", самоубийства, битови убийства. Спокойно може да се твърди, че е пълно безумие да се дава на всеки военен и служител на МВР да притежава законно оръжие. Че такова трябва да притежават единствено хора, психически здрави и имащи нужда. А не всякакви - включително криминални, любители на силните изживявания, хора, които след чаша водка вече стрелят срещу опонента си, ревнивецът, който избива, без да му мигне окото, цялото си семейство, водачът на МПС, който убива колегата си само защото му е ударил леко скъпата кола

Бяха премахнати дори психотестовете, на които се подлагаше всеки, преди да получи разрешително за оръжие. Колкото и да се твърди, че има затегнат режим на раздаване на оръжие, не е така. Достатъчно е да припомним как в Трън един тип стреля по две деца. После се оказа, че оръжието му е дадено напълно законно. Въпреки че въпросното лице е осъждано три пъти, при това два пъти за изнасилване. Но законно му беше дадено да притежава ловна пушка.
По-малко от половината от раздаденото оръжие е ловното. И с него често волно или неволно се убиват или раняват повече хора, отколкото дивеч.
Но думата е повече за онези близо 180 000 единици оръжие, което някакви хора са запасали, защото са доказали пред МВР необходимост. Но за какво? Спасили са човек от грабеж или пък имущество от обир, или пък са предотвратили убийство или изнасилване?
Повече от очевидно е, че със законното оръжие се правят глупости и престъпления. Статистиката е убийствена в тази посока. Трябва бъде силно ограничено по всички възможни начини - тестове, ревизия на кого е раздадено, тотален контрол през цялото време на притежаване. 

Иначе скоро това общество може да плаче с кървави сълзи. Както вече плачат в САЩ. Да, въпреки строгия режим за притежаване на оръжие и боеприпаси и в Германия плакаха, и в Норвегия. Оръжието не стреля само, стреля човекът. Но разговорът за човека и психиката му е много по-сложен. Две медицински експертизи изкараха Брейвик луд и напълно нормален. Именно заради това пушките не бива да са лесно достъпни.