Писмата все пак пристигат... Дори и след 71 години

Свят

19-12-2012, 22:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Писма на германски войници достигнаха до адреса си 71 г по-късно

Писма, написани от германски войници, базирани на британския остров Джърси, най-сетне достигнаха до предназначението си 71 години след като били откраднати при акт на съпротива срещу нацистката окупация.

90-те писма и картички били откраднати преди Коледата на 1941 г. от група младежи, които "освободили" германска военна пощенска кутия в Сейнт Хелиер. Те били предадени на техен приятел за съхранение. Той ги държал скрити в пианото в семейната си къща.

Но преди пет години мъжът ги предал на Архива на Джърси, чиито служители започнали бавния процес на изпращането им до оригиналната им дестинация, съобщи говорител на архива. Пощенската служба на Джърси се свързала с германската Дойче Пост, която открила десет семейства, свързвани с роднински връзки с оригиналните адресати, живеещи все още на същото място. Германските пощи успели в крайна сметка да доставят писмата.

55-годишният фермер от Франкфурт Енгелберт Бергман получил писмо, написано от Емил Адам, съсед на дядо му, който починал в средата на 80-те години. "Първоначално си помислих, че това е шега, но когато чух цялата история, бях много ентусиазиран и много исках да видя какво пише в писмото", заяви Бергман пред Би Би Си. "Смятам, че е много важно и другите писма да бъдат доставени в случай, че семейството - синовете, дъщерите все още са наблизо", допълни той.

Това била втората Коледа, която германските войници прекарвали на остров Джърси, най-големия от Нормандските острови, и някои от писмата разкриват носталгията на младите мъже далеч от дома им. "Пожелавам Весела Коледа и всичко най-хубаво за Новата година. Но най-много се надявам, че войната скоро ще свърши, така че да можем отново да се наслаждаваме на живота", написал един от войниците.

"Писмата са истински забележителна колекция", заяви Стюарт Нисол, директор на Архива на Джърси. "Те показват как островитяните са понасяли условията по време на Окупацията, но тези писма също така дават уникално и очарователно разбиране за това как са се чувствали окупаторите", допълни той.