Престъпността в Бургаско намаляла, разбили 5 групи за трафик на жени

Мисия Бургас

23-12-2012, 17:51

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Неутрализирали и за продажба на бебета

С 6% е намаляла престъпността в Бургаско в сравнене с 2011-а. През тази година са неутрализирани пет групи, свързани със сексуалната експлоатация на жени. Тези данни изнесе директорътна ОД на МВР –Бургас комисар Милен Димитров, цитиран от радио "Фокус".

"По принцип след новогодишните празници от десети януари до средата на април на наша територия традиционно наблюдаваме завишение на престъпността в селските райони. Единствения начин да въздействие е с контрол на движението на престъпния контингент, защото тези престъпления се извършват от мигриращ претъпен контингент", каза той.

Комисар Димитров допълни, че се отчита спад на кражбите от хотелските стаи в курортите, но се запазва високото ниво на квартирните и апартаментни кражби и към момента увеличението е около 30%.

"След направения анализ за есенно-зимния сезон изведохме няколко приоритета и прогнозирахме някои видове престъпления като кражбите на цветни метали от електропреносната мрежа, кражбите на животни, квартирните кражби и грабежите в централна градска част. Това се случи и обстановката не ни изненада", каза Димитров.

Той каза, че в през годината са продеведни няколко успешни акциии относно кражбите на цветни метали и кабели. Към момента са установени и неутрализирани четири престъпни групи на извършители и физически крадци на цветни метали. Един от случаите, който нашумя през посления месец бяха серията кражби на кабели от електроперносната мрежа на бургаската многопрофилна болница.

"Не зная дали някой си дава сметка, но имаше реална опасност за живота на болни, които бяха на командно дишане. Там задържахме 15 преки извършители. Новият момент в работата на полицията, която ръководството на дирекцията налага при разследвания на този вид престъпления е да се работи в посока прекупвачите на тези метали. Изцяло нелегална, криминална е цялата верига по прекупуване, но веригата прекупвачи и посредници най- накрая стигат до легализиран пункт с лиценз. Проследяваме тази верига и до момента сме отнели лицензите на няколко фирми.

Затворени са няколко площадки, които въпреки административните мерки предприети спрямо тяхната смея да кажа вече престъпна дейност продължават криминално изкупуване на такива метали. Преди малко повече от седмица имаме задържан микробус и е проследена веригата на прекупуване през нелегален, затворен от нас пункт в село Равнец и след това стоката е препродадена на легална фирма, осъществяваща дейността си в Сливен. Тези фирми се проверяват по икономическа линия и най-вероятно ще предприемем действия по отнемане на лицензи", допълни комисар Димитров.

През 2012 годината служителите Бургас отчитат още успешни разкрития на престъпления, свързани с групи за трафик на хора, лихварството телефонните измами. По отношение сексуалната експлоатация на жени са неутрализирани пет групи.

"Една от групите, която неутрализира отдел БОП е за продажба на бебета. Друг проблем, който с всяка следваща година успяваме да неутрализираме все по успешно са видовете измами. Бургас беше един от градовете на имотната мафия. Наскоро обявихме резултатите от успешната акция на колегите от сектор "Икономическа полиция", които разкриха специализирана група тип имотна мафия ,като част от участниците в тази група бяха адвокати, юристи.

В момента сме в явния етап на разследването. Документирани са три случая. Това е изключително специфична форма на измама за която се изисква високо ниво на правни познания. Сигурен съм, че е въпрос на време да бъдат документирани други подобни случаи на територията на цялата страна. През тази година имаме много сериозен успех по отношение на валутните измами.

През 2012 година беше пречупена кривата на този вид престъпления, на валутните измами извършвани в чейндж бюра и от служители в такива бюра. Надявам се да задържим това ниво. Миналата година по наша инициатива беше променена наредбата и законодателството, което регламентира този вид дейност и с някои по-гъвкави форми от страна на полицията успяхме да сведем тези измами почти до нула", каза Димитров.

Въпреки ,че тормозът на телефонните измамници предимно над възрастни хора не намаля през годината и тук от бургаскта полиция могат да се похвалят с успехи. В резултат на техните действия са задържани четирима души, които са се занимавали с този вид престъпност. Предимно организаторите на телефонните измами са от Северна България, като в този род престъпна дейност са се специализирали цели родове. На територията бургаски регион се наблюдава епизодичност на телефонните измами, каза комисар Димитров.

"Периодично на наша територия те успяват да вербуват помощник или както ги наричаме "мулета"-това са хората, които физически посещават адресите и взимат парите и когато успеят да намерят такъв помощник на наша територия имаме серия измами. Имаме установени и задържани четири такива лица. Но основната причина за съществуването на този вид престъпления са трайните корупционни нагласи в българското общество т.е. хората продължават да бъдат склонни да решават проблемите си по нерегламентирания начин", каза комисар Димитров.