Спецслужбите в САЩ ще подслушват подозрителни чужденци

Свят

29-12-2012, 08:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новоприетият закон не засяга американски граждани

Конгресът на САЩ одобри закон, позволяващ на американските спецслужби да подслушват телефонни разговори и преглеждат електронната поща на чужденци, които са заподозрени в шпионаж и тероризъм.

Документът получи мнозинството от гласовете в Сената вчера, след като по-рано беше одобрен от Камарата на представителите. Очаква се президентът Барак Обама да подпише закона, който е смятан за много важен за гарантирането на националната сигурност.

Такова разрешение се прилагаше през последните пет години, но срокът му на действие ще изтече в края на тази година. По този начин то да бъде възобновено за същия срок. За целта не е необходимо разрешение от специализиран съд, а министерството на правосъдието и директорът на националното разузнаване ежегодно получават разрешително за проучване на определени категории чуждестранни граждани. Според съдебната система на САЩ американските спецслужби имат нужда от съдебно разрешение само за наблюдение на американски граждани.

Противоречието между интересите на националната сигурност и човешките права предизвика разгорещени дебати при обсъждането на законопроекта, отбелязва агенцията. Някои законодатели - както  демократи, така и републиканци - изказаха опасения, че при подслушването на телефонните разговори и преглеждането на електронната поща на чужденците може да бъде нарушено правото нанеприкосновеност на частния живот и на самите американци. Но противниците на тази мярка се оказаха малцинство - само 23 души не подкрепиха документа, а 73-ма гласуваха в негова полза.

Тази норма (FISA) е от времето на управлението на Джордж У.Буш и регламентира подслушването и събирането на информация без одобрение от Конгреса. Тя беше наложена след атентатите от 11 септември 2001 г.