След сигнал на еколози: ДНСК спря строеж върху дюни край Несебър

Общество

31-12-2012, 14:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Няма нарушения, но ще бъде направена проверка, увери Мирослав Найденов

По разпореждане на премиера Бойко Борисов органите на Дирекция "Национален строителен контрол" са спрели всякакви строителни дейности по обекта, за който природозащитници алармират, че се строи върху дюни в защитена местност, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в Министерството на земеделието.

"Нищо не е продавано на тиражираните в интернет цени", категоричен бе Найденов по повод информацията за продадени 29 декара от дюните, част от защитена местност "Натура 2000".

През февруари ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата сделка по продажбата на 29 дка земи край Несебър, която е започната през 2007 г., посочи Найденов. В комисията са поканени да участват и представители на неправителствените организации, така че всичко да бъде прозрачно, каза още той.

"Писаниците, че всичко е доста под данъчната оценка, не отговарят на истината”, посочи Мирослав Найденов.

Малко по-рано през деня Коалиция "За да остане природа в България" алармира, че багери копаят дюни на Южното Черноморие, съобщи bTV. Дюните се намират между Равда и Несебър в новия квартал "Черно море".

Екозащитниците са притеснени, че заради празничните дни пораженията ще бъдат необратими. От регионалната екоинспекция обясниха, че ще проверят случая в първия работен ден на новата година.

"РДНСК са ходили на проверка, извънредна, така че с тях комуникирах, имат си строително разрешение, което още не е влязло в сила. Но те още не са почнали строителна дейност, а само подравняват терена. С две думи това там не е дюна и никога не е било дюна", заяви Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ - Бургас.