Излекуваха с ХИВ болно от рак момиче

Най-доброто от печата

03-01-2013, 07:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При други четирима болни също има подобрение

6-годишно американче е било спасено от тежка форма на левкемия с помощта на модифицирани с ХИВ имунни клетки, пише в. "Ню Йорк таймс". Ема Уайтхед е била на прага на смъртта заради острото заболяване, от което е страдала от 2010 година насам.

През април миналата година тя е била е подложена на експеримент, при който е била използвана обезвредена форма на ХИВ, за да се препрограмира генетично имунната система на детето. Лечението в педиатричната болница на Филаделфия едва не я убило, но 7 месеца след него Ема е в пълна ремисия.

Ема е първото дете сред няколко пациенти с напреднала левкемия, които са се подложили на експерименталния метод на лечение, разработен от университета на Пенсилвания. При други четирима болни също има подобрение, но те все още не са в ремисия. След експерименталната терапия друго дете се е подобрило, но после болестта му се е върнала. При още двама възрастни лечението изобщо не дало резултати.

За да спасят Ема и останалите болни от левкемия пациенти, специалистите от Пенсилвания са взели милиони от техните Т-клетки - вид бели кръвни клетки.

Методът използва "обезвредена или извадена от строя форма на ХИВ", защото тя била най-добрата за откарване на генетичен материал в тези клетки. Променените чрез намесата на учените Т-клетки се вливали отново у пациентите и ако всичко вървяло добре, те се мултиплицирали и започвали да атакуват рака.

Въпреки противоречивите резултати от експеримента мнозина американски онколози определят случилото се с Ема като невероятен пробив на медицината. Един от световните фармацевтични гиганти дори е обещал 20 милиона долара на учените от Пенсилвания за изграждането на изследователски център, в който ще се правят подобни експерименти.