До дни ясна съдбата на дюните в квартала на богатите "Черно море"

Региони

03-01-2013, 12:28

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

След сигнал на еколози: ДНСК спря строеж върху дюни край Несебър

Земеделският министър създаде спецкомисия по спорния казус

До края на следващата седмица трябва да има решение по казуса със спорните земи край Несебър, на които е планирано да бъде построен нов ваканционен комплекс.

Земеделският министър Мирослав Найденов обяви днес, че за целта е създадена специална междуведомствена комисия, която да нищи случая.

Засега е ясно, че има подробен устройствен план, според който тези спорни 29 декара са включени като зона за застрояване.

Последвала е заповед за изключване на териториите от горския фонд, както и подадено заявление за купуването им през юни 2009 г.

"След като поех управлението, инициирах промяна на Наредбата и всички преписки към юли- август 2009 година бяха стопирани до приемането на новата наредба. В нея се завишиха всички такси и цени. С тази преписка и искането за закупуване е представена и данъчна оценка за 11 320 лева, което след това категорично е отхвърлена", посочи Найденов.

Преписката обаче била финализирана за продажба през декември 2012 година, а сумата на която е оценен терена, е 581 212 лева.

"Като се включат всички такси, стойността на сделката е 1 141 849 лева", пресметна министърът.

Според еколози в одобрения за градеж терен от 29 дка има включени и 5 декара защитени по "Натура" дюни, които се намират между Равда и Несебър в така наречения нов квартал на богатите "Черно море".

"Комисията има задачата да тръгне от промяната на подробния устройствен план, през изключването от горския фонд, и да установи дали има каквито и да е нарушения. Ако се установят нарушения, докладът от проверката ще бъде предаден на прокуратурата", допълни земеделският министър.

Мирослав Найденов посочи още, че ще запознае и премиера, и министъра на околната среда с доклада от проверката, когато стане готов.