Найденов бесен, вади схеми със строежи в дюни на Тройната коалиция

Теренът в кв. "Черно море" не е единствен, започва разследване

За случая със спорния терен в несебърския квартал "Черно море" и за останалите застроени зони в него започва разследване, обяви днес в Несебър министър Мирослав Найденов.

От вчера вечерта той проверява на място документацията на заграденото място, където трябва да бъдат вдигнати къщи, ниско строителство, върху площ извадена от Горски фонд в началото на 2008 година по искане на тогавашното Министерство на горите.

"Опозицията може да иска оставки, защото доста се изнерви, след като обявих, че ще докажа порочната схема със строителството не само върху дюни в Несебър, но и по цялото ни Черноморие", обяви земеделският министър.

Той посочи, че вече разполага с пълна документация и започва проверка на земите в новия квартал.

"Гори не видях, но смятах че е терен на първа линия, а всъщност около тази земя навсякъде има строителство, въпросът е дали статутът на другите терени е сменен по подобна процедура", каза ощи министърът. Предстои да стане ясно и какви мотиви са дали основание за одобряването на подброния устройствен план.

Ако  до 10 дни излязат научни доказателства, че на спорния терен е имало дюни, то сделката може да бъде развалена само в  съда.

Същевременно управителят на фирмата инвеститор "СЛЕ груп" – Станимир Стоянов обяви, че ако се стигне до разтрогване на сделката, ще обжалва решението пред европейските институции. На този етап фирмата доброволно е спряла строителството докато излезе решение на междуведомствената комисия. По думите му на мястото е трябвало да започне изграждането на къщи, ниско строителство, част от които вече са продадени на чужденци.

Теренът е бил закупен за 4 млн. лв. лв от физическото лице – Димитър Петров, тъст на Боби Михайлов. Той самият е платил за земята 1 млн. и 140 хил лв., а после е вложил още 2 млн. лв. за ПУП и инвестиционен проект. Самият той разказа, че по времето, когато е сменен статута на терена е ползвал територия с бунгала, а после му предложена въпросната зона. От кой обаче е дошло предложението днес така и не стана ясно.