Борисов иска прокуратурата да рови из дюните – 9 г. назад

Премиерът настоява министрите и депутатите от ГЕРБ да направят законови промени и да спрат строежите върху дюни

Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов.

В него той настоява да бъде разпоредена проверка на всички сделки с държавни и общински земи в Община Несебър, свързаните с тях разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията.

Борисов настоява проверката да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г.

Премиерът разпореди днес на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и на земеделието и храните, заедно с депутатите от ГЕРБ, да предложат на парламента необходимите промени в Законите за горите, околната среда, биологичното разнообразие и вЗакона за устройството на Черноморското крайбрежие, за да не се допускат подобни сделки и строежи.

Премиерът Борисов апелира в проверката на цялата документация да се включат и представители на неправителствения сектор.

Министър-председателят настоява за проверките и промените в законите, два дни след като гръмна скандалът "Дюнигейт", при който стана ясно, че 29 дка парцел (уж бивш горски фонд, а всъщност пясъчни дюни – бел.ред.) край Несебър ще се превърнат в луксозен туристически комплкес.

По този повод днес земеделският министър Мирослав Найденов бе в Несебър и там обяви, че теренът е сменил предназначението си през 2008 г. по време на управлението на Тройната коалиция. Той даже се зарече всички сделки за строежи върху дюни, дело на предишните управляващи, да видят бял свят.