Разрешението за строеж на дюните в Несебър - отменено. Наказват общината и главния архитект

Община Несебър е саботирала проверката на ДНСК за строителното разрешение върху спорния терен и ще бъде наказана, обясни Павлова

С решение от днес се отменя разрешението за строеж на спорната територия в Несебър, защото е незаконно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи резултатите от направената от Дирекцията за национален строителен контрол проверка на издадените разрешения за строеж в квартал „Черно море", Несебър, местност Кокала, съобщава он лайн изданието на в. 24 часа.

Решението за строеж включва първите 4 етапа от общо 11-те за строеж в спорната местност. Предвидено е застрояването на 122 жилищни сгради.

Както Bulgariautre по-рано информира по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, е разпоредено още да се сформира комисия, която да предложи  промени в основните закони, регулиращи защитените територии и строителството в тях.

Тя ще направи преглед на Закона за околната среда, Закона за горите, Закона за черноморското крайбрежие, Закона за биологичното разнообразие, каза министър Павлова.

 

Сформирани са и три регионални комисии, които да направят провека по всички сигнали - Добрич, Варна, Бургас.

Община Несебър е саботирала проверката на ДНСК за строителното разрешение върху спорния терен и ще бъде наказана, обясни още Павлова.

Подробните устройствени планове като този за спорните територии в Несебър, и за спорни имоти и в Царево и Равда, са изготвени от един и същ архитект - ЕТ Калин Тихолов. 

За много кратък период от 12 дни се взима решението, че проектът е съвместим с опазването на природата. 

Решението е качено на сайта на инспекцията и не е било обжалвано от неправителствените органзиации. Допуснати са груби нарушения, каза инж. Милка Гечева, директор на ДНСК. Единствено по част геодезия е изготвен проект. Всичко останало е в идейна фаза, каза тя. 
В случая разрешението е издадено по общия ред, а не според реда за разрешение по идеен план, посочи Гечева. 

В приложените към разрешението за строеж, единствено идейният проект за архитектура е одобрен от главния архитект, с подпис от главния архитект и печат от общината, каза още тя. Останалите проекти нямат печат от общината или подпис от главния архитект. Книжата не отговарят на изискванията за издаване на разрешение за строеж като обем и съдържание, допълни Гечева.

„Имахме категорично несъдействие от страна на общината. Това е причината чак днес да можем да издадем разрешения за отмяна на този проект", каза Лиляна Павлова. В продължение на три дни общината се криеше. Ще бъде направено административно наказание на общината за категоричното саботиране на проверката, както и на главния архитект, каза Лиляна Павлова.