Над 3 500 червеногуши гъски зимуват в бургаските езера

Мисия Бургас

05-01-2013, 06:05

Снимка:

Facebook.com/BurgasLakes

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Флашмоб за бургаските езера на „Тройката”

100 блестящи ибиса украсиха Бургаските езера

В средата на януари пък ще се състои традиционното средно зимно преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици

3 563 са червеногуши гъски, дошли в езерата около Бургас да прекарат студените месеци. Орнитолозите отчитат, че от застрашия вид в света са останали около 50 000 екземпляра, като една трета от тях зимуват в България. Освен в Бургаско пернатите намират дом и във влажните зони по Северното Черноморие, където са преброени 15 300 червеногуши гъски.

Експертите отчитат още, че за десетина дни големите белочели гъски са се увеличили със сто хиляди. В средата на миналия месец до водоемите на Бургас са забелязани близо 20 000 екземпляеа. В края на декември са преброени повече от 120 000 големите белочели гъски нощуват в езерата Вая, Атанасовско и във водите на Мандра.

Обилните снеговалежи паднали в района на езерата Шабла и Дуранкулак са причина птиците по-трудно да намират храна и повечето птици са дошли в Бургаско, където времето е по-меко и благоприятно. 85 000 белочели гъски приютява езерото Вая, около и в язовир Мандра са засечени близо 20 хил. Най-малко птици от този вид предпочитат плитката лагуна на Атанасовско езеро. Едва 15 000 големи белочели гъски са видени там.

Преброяването ще продължи до края на зимата в няколко части на страната и ще се провежда по едно и също време. В средата на януари пък ще се състои традиционното средно зимно преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици.