Конгресът на САЩ: Обама да помогне за разследването на атентата в Сарафово

Конгресмените настояват целия свят да признае Хизбула за терористична организация

Конгресът на САЩ прие резолюция, с която правителствата в Европа като цяло и на страните от ЕС се отправя призив ливанската шиитска фундаменталистка групировка Хизбула да бъде призната за терористична организация.

Текстът на декларацията бе публикуван на сайта на Конгреса на САЩ.

Според декларацията тази мярка е необходима, за да не може Хизбула да използва територията на европейски държави за събиране на средства, за набиране на членове, за финансиране, оказване на логистична подкрепа, за обучение и пропаганда.

Към европейските правителства се отправя и призив срещу Хизбула да бъдат наложени санкции заради материалната помощ, която ливанската групировка оказва на сирийския режим в усилията му да потуши бунта в страната.

В декларацията на конгреса се изказва подкрепа за българското правителство в разследването на терористичния акт от 18 юли на летището в Сарафово. Изразява се и надеждата, че разследването ще завърши с успех и че извършителите ще бъдат изправени пред съда.

Към президента на САЩ се отправя призив да окаже необходимата дипломатическо и разузнавателно съдействие за разследването на терористичния акт в Сарафово.

Един от аргументите към текста на декларацията се изтъква, че "на 18 юли 2012 г. атентатор самоубиец нападна автобус и уби петима израелски туристи и един българин на летище Сарафово в Бургас".

От 2001 г. САЩ третират Хизбула като "глобална терористична организация", замесена в множество терористични актове 30-те години след нейното създаване с прякото участие на Корпуса революционни гвардейци на Ислямска република Иран.