САЩ изтегля войниците си от Афганистан

Свят

05-01-2013, 18:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В страната ще останат до 9 000 човека

Американското министерство на отбраната предвижда да намали на 3000, 6000 или максимум на 9000 души военното присъствие на САЩ в Афганистан след 2014 г. в края на бойната мисия на НАТО. Това пише "Уолстрийт джърнъл".

Числата са под първоначално предвиденото и са по искане на президента Барак Обама.

Тези части ще могат да предприемат атаки срещу бунтовниците. Те ще продължат и обучаването на афганистанската армия и полиция.

Министърът на отбраната Леон Панета беше заявил, че тези ограничени американски сили ще се съсредоточат върху борбата срещу "Ал Кайда", за да попречат да се установи отново в Афганистан.

Главнокомандващият американския контингент и войските на НАТО генерал Джон Алън беше предложи в страната да останат от 6000 до 15 000 американски военнослужещи.

Предстои афганистанският президент Хамид Карзай да посети Вашингтон следващата седмица, за да обсъди американското военно присъствие в страната си след 2014 г.

Според "Уолстрийт джърнъл" САЩ преговарят със съюзниците си за равнището на тяхното участие в Афганистан на базата две-трети американци и една трета – съюзнически военнослужещи.

Намаленият състав ще доведе до по-голямо използване на безпилотните самолети за наблюдаване и удари срещу бунтовниците, подчертава изданието