Подкрепа за капитан Стоименов! Гърция го осъди на 123 години затвор

Общество

07-01-2013, 18:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пренебрегнати бяха оправдателните присъди на българина в Кипър

Протестна демонстрация в подкрепа на българския гражданин и висококвалифициран специалист в областта на авиацията – капитан Янко Стоименов, осъден на 123 години затвор за авиокатастрофа, за която той няма вина, ще се състои пред Посолството на Гърция.

Това съобщиха от Съюза на транспортните синдикати в България. Демонстрацията ще се проведе на на 9 януари 2013 г. (сряда) от 10:00 ч. до 11:00 ч. пред гръцкото посолство на ул. "Сан Стефано" 33 в София.
С тази демонстрация Съюз на транспортните синдикати в България категорично изразява своето несъгласие с криминализирането на авиационните произшествия и начина, по който тази практика се налага, както в случая с полет 522 от 2005 година на кипърската Helios Airways, когато главен пилот на компанията е българинът Янко Стоименов.
След катастрофата срещу капитан Стоименов е образуван наказателен процес в Кипър през 2009 г. През април 2010 г. в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения. На първа и втора инстанция в Кипър е произнесена оправдателна присъда в полза на българския гражданин. Гръцкият съд не взима под внимание оправдателната присъда на Кипър, проведеният в Атина процес приключва в рамките на 3 месеца, а присъдата е 123 години затвор, 10 от които ефективно.
Съюзът е на мнение, че разследването на случая с полет 522 трябва да се възобнови и да се извърши от експерти в сферата на авиацията, а не от съдии, което ще бъде в полза не само в потвърждаването на невиността на българския гражданин Янко Стоименов, но и в полза на световната авиационна безопасност.