Родители се обявиха против предучилищната за 4-годишни

Политика

15-01-2013, 18:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Искат президента да наложи вето на проектозакона

Родителски организации обявиха, че ще настояват за вето на президента срещу задължителната предучилищна подготовка.

Явор Ганчев, заместник-председател на Сдружение "Национална мрежа на родителите", обяви, че всички организации, които не подкрепят проектозакона, са заявили, че ще искат вето на президента за закона, който предвижда задължителна предучилищна подготовка на децата от 4-годишни.

На състоялата се кръгла маса на 12 декември м.г., заместник-министърът на образованието Милена Дамянова е заявила, че проектозаконът е плод на работа на над 500 специалисти и представители на граждански организации. "Това е лъжа, тъй като над 90 % от обществото е против задължителната институционализация на най-малките деца", каза Ганчев.

Законопроектът не е в полза на обществото, тъй като подменя отговорността за отглеждането и възпитанието на децата, които, по Конституция и по естествено право, се падат на родителите, а не - на държавата. С тази постановка в проектозакона за образованието, държавата пряко подменя родителската отговорност, с отговорност на институциите за децата, без възможност за отказ, без алтернатива, каза още Ганчев.