Български евродепутати пренесоха скандала с "Пайнер" в Страсбург

Най-доброто от печата

18-01-2013, 05:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изборът на бенефициенти по европейските проекти е отговорност на министерство на икономиката.

Българските евродепутати пренесоха скандала с проекта, спечелен от "Пайнер медиа", и в пленарната зала в Страсбург.
Антония Първанова от групата на либералите оповести пред евродепутатите, че у нас попфолкът се финансира с европари. Тя обясни, че "Пайнер" е известна с "финансирането на изключително пошли и вулгарни клипове и съмнителна музикална култура" и попита дали Европа някой ден няма да започне да дава пари и за порноиндустрията, припознавайки я като културно наследство.

Българското правителство използва пари от фондовете, за да постави в зависимост основни радио-и тв станции месеци преди изборите, обяви Първанова на обсъждане за корупцията с еврофондове в ЕС. Тя посочи средствата, отпуснати на електронни медии като част от информационната кампания за оперативните програми.

По-късно изказване за скандала с "Пайнер" направи и лявата депутатка Илияна Йотова: "Обществените поръчки и злоупотребата с еврофондовете са причината хората вече да не вярват, че може да се участва по прозрачни правила". Йотова подкрепи идеята за наднационален европейски прокурор с примера, че поръчките в оперативните програми у нас често са предварително уговорени и бизнесът, който няма връзки с властта, напълно бил загубил доверие, че може да се възползва от европейско финансиране.

Обвиненията на Първанова и Йотова предизвикаха и отговора от евродепутата от ЕНП и ГЕРБ Андрей Ковачев: "За съжаление, мои колеги разпространиха неверни слухове за злоупотреба с европейски средства в България без абсолютно никакви доказателства и използваха този важен дебат за предизборни цели у нас". Пред европейските депутати Ковачев заяви още, че у нас от няколко години имаме един от най-малките проценти на грешки с еврофондове в ЕС.

"Няма никакви доказателства за злоупотреби в случаите, които бяха споменати от българските ми колеги...Когато наистина има доказателства, нека те да се поставят на масата пред националните институции и разбира се, пред европейските и да се взимат решения в интерес на европейските граждани", заяви Ковачев.

Би Би Си също писа за бурните реакции в България след новината за спечеления проект от "Пайнер". Заглавието на статията е "Български грант за попканала "Пайнер" предизвиква притеснения в Европа", а материалът е илюстриран със снимка на Азис и две певици в оскъдни облекла.

В материала се цитира изказването пред сайта "Юроактив" на говорителката на еврокомисаря за регионална политика Йоханес Ран - Ширин Уилър. Тя обяснява, че изборът на бенефициенти по европейските проекти е отговорност на българското министерство на икономиката.

"Ако имаме притеснения, разбира се, че ще поискаме от националните власти - които са първата инстанция - да разследват подробно нещата", уточнява тя. Би Би Си цитира и мненията на Александър Морфов, Антони Дончев и шефа на "Пайнер" инж. Митко Димитров.

Не е виновен този, който е получил парите, има конкурс. Този, който е поставил приоритетите в конкурсите, това е държавата, коментира случая пред БНТ и евродепутатът социалист Ивайло Калфин. Според него това е поредният пример как харчим европейски пари безсмислено за икономиката.

Субсидиите за фолкпродуценти ще влязат в британска класация, показваща безумни инвестиции с европари, прогнозира Калфин.