В САЩ изнасяли екопродукцията на животновъд N1 на 2012-а

Животът

20-01-2013, 06:05

Снимка:

община Средец

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Младият предприемач от с. Проход отглежда 450 овце-майки. Кравите са 80, като 50 от тях са млечни, 30 са юниците и телетата

Екопродукцията от фермата на Тодор Христов, който бе отличен за "Най-перспективен млад животновъд за 2012" отиват за износ в Щатите. Това сподели самият той малко след като бе отличен с престижния приз и обясни, че мандрите, с които работи, произвеждат продукти само за чужбина. 

Отличието младият мъж получи на годишната среща на Експертния съвет по животновъдство към Областна дирекция "Земеделие" – Бургас.  31-годишният мъж от с. Проход не е семеен и влага цялата си енергия в бизнеса си.

Младият предприемач в момента отглежда 450 овце-майки. Кравите са 80, като 50 от тях са млечни, 30 са юниците и телетата. Преди години с кредити и собствени средства закупил стопанския двор на местното ТКЗС и обора на кооперацията. Животновъдството е наследствен бизнес в семейството на Тодор Христов. С отглеждане на животни в рода се е занимавал и дядото чието име той носи.

"Когато казах на родителите си с какво искам да се занимавам, малко се дърпаха. Майка ми нямаше нищо против, но баща ми искаше да избера сигурността на държавната работа", връща се назад в 2001 година Тодор. Тогава точно дядо му бил човекът, който дал на маладежа подкрепа и ценни напътствия за трудната работа на селския стопанин.

"От малък бях запален за тая работа, защото много обичам животните. В тоя бизнес всичко става постепенно", разсъждава той.

Във фирмената история на Христов най-тежък е периодът, когато преди две години заради шапа в Странджа бяха избити хиляди глави добитък. Село Проход тогава се оказало на границата на шапната епидемия, а продукцията на семейната ферма - заложник на ембаргото, наложено за изкупуване на мляко заради риска от зараза. Сега шапът е в историята, но пък изкупната цена на млякото е нереално ниска.

"Много е ниска тази цена от 65 стотинки, на която аз продавам. Трудно е!", споделя  фермерът за ежедневните си неволи. Иначе пазар за продукцията има. Мандрите, с които Тодор работи  произвеждат млечни продукти  за износ. Екологично чистият продукт от семейната ферма в Проход е пресякла граници и се предлага на пазара в САЩ. Трудностите по производството и реализацията  му обаче си остават в България. 

"Имал съм големи притеснения. Теглил съм кредити, връщал съм ги, последният беше преди две години, вече го изплатих", разказва младият мъж. На въпрос защо не се включи по  проекти за усвояване на европейски средства отговаря, че се страхува от големия обем на документи и не е готов да рискува.

"Общината прави разяснителни кампании, провежда семинари, винаги участвам, но още не съм убеден че трябва да се включа. Сега се справям сам", казва той. Цената на това е сериозният труд и липсата на свободно време. Доволен е, че приятелката му Станислава, студентка в бургаски ВУЗ, проявява разбиране и споделя хобито му да ходят на дискотека, за да слушат хубава музика. Признава още, че наградата от Областния експертен съвет по животновъдство била неочаквана, но много приятна изненада.

Развълнувал се, когато чул името си. Избрания за най-перспективен млад животновъд за 2012 година казва, че наградата е признание и стимул и допълва че "Нямаш ли мерак, любов нямаш ли към това, което правиш, нищо не става!"