Свинският грип дойде от Дунав мост

Най-доброто от печата

23-01-2013, 05:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опасната зараза тръшва хора между 20 и 45 години

Свинският грип дойде от Дунав мост. Той вече върлува у нас, потвърди д-р Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор. Два случая на грип "Калифорния", или известен още като свински грип, са установени в Русе. Опасния вирус А H1N1 са пипнали жена на 34 г. и 4-годишно дете в крайдунавския град. Резултатите им за свински грип са потвърдени от Националната референтна лаборатория в София, обясниха здравни експерти. Те се лекуват успешно и няма данни за усложнения. Лекари признаха, че опасната зараза е полазила и пациенти в София. 
"В Европа случаите започнаха по подобие на американската епидемия, но грипът е непредсказуем, "обърна" се и се прояви като свински грип, т.е. заболелите носят грипния вирус А H1N1, познат още като щам "Калифорния", обясни д-р Кунчев. По думите му е много рано да се каже как ще протече грипната епидемия у нас. Според експерта с двата грипни щама - свинския и "Виктория", хората могат да се заразят паралелно, но може и вирусът А H1N1 да доминира. Особеното на свинския грип е, че тръшва младите хора между 20 и 45 години. Лекарите успокояват, че преболедувалите преди две-три години имат изграден имунитет срещу вирусната инфекция. Щамът "Виктория" пък покосява предимно децата, болните с хронични заболявания, както и пенсионерите, коментират специалистите.
Фамилните лекари отчитат лек ръст на случаите от грип, но опашки пред кабинетите им още няма. 
В момента болните от страшния вирус в Русе са около 80 на 10 000, което е доста под нормата за обявяване на епидемия. За страната регистрираните заболели са 93 на 10 хил. души, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.