Денят, в който да кажем "Да" - сватбен календар за 2013

Когато най-после срещнем единствения, неповторимия и най-прекрасния човек, на когото сме готови да посветим целия си живот, си струва да изберем правилния момент, който ще подкрепи бъдещия съюз.

Всички надявам се ще се съгласят, че бракът е сериозно начинание към което освен с любов, следва да се пристъпи и с разум и отговорност. Когато решението бъде взето, често то бива веднага последвано с вълнения относно определянето на деня на предстоящата сватба. Не закъсняват и съветите, най често от родители и близки роднини, както и възпрепятстващите условия свързани с възможността им да присъстват на празничното събитие.

Всеки човек обаче е отговорен преди всичко пред себе си за собствената си съдба и има правото и привилегията да направи личен избор, относно събитията, които могат да я променят. Денят в който кажем „Да” на избраникът на сърцето си, ни свързва в едно цяло и поставя началото на нашият съвместен път. Характеристиките на този ден определят съдбата на това ново цяло, пътя на развитието му, предизвикателствата и щастливите мигове, които му предстоят. Дали има смисъл от обсъждането на този избор с професионален астролог-това всеки решава сам. Но със сигурност има смисъл да се вземат предвид правилата, по които древната наука определя дните, които не са благоприятни за сключването на брак. В крайна сметка всички очакват да постигнат щастие и хармония в съвместния си живот и в настоящата статия ще се опитам да изясня кога това е възможно и постижимо съгласно астрологичните правила.

Като цяло годината е подходяща за брак според общите условия. Луната е господарката на тази година, а тя покровителства майчинството, домът, семейството и семейните връзки. Нейната любяща закрила ще подкрепи желанието на всички, които мечтаят за здраво и сплотено семейство. Сходен характер има и Сивата водна змия, която е господарката на годината според китайския календар. Казват, че тя също подкрепя, онези които желаят да създадат здрава и хармонична емоционална връзка. Освен това, тази година носи и вибрациите на числото 6, което е числото на Венера. Не съм специалист в китайската астрология, но според класическата, създаването на хармонично партньорство и любящо семейство, зависи най вече от Венера и Луната. С тяхната благословия, браковете сключени през тази година, ще бъдат, надявам се щастливи и успешни.

През  годината Сатурн, който гарантира стабилността се намира  в Скорпион и ако сте избрали този година за да сключите брак вероятно знаете какво искате и как да го постигнете, способни сте на интензивен обмен и можете за носите товара на големи отговорности. Ако не –ще се научите и това ще бъде един от най-ценните уроци, които ще усвоите в живота си.

Доверявайте се повече на своите инстинкти и ако сте били честни пред себе си, правейки своя избор на партньор, щастието няма да ви се изплъзне. Бракът сключен при Сатурн в Скорпион ще ви научи на повече решителност и способност да отстоявате личния си избор и семейните интереси. В летните месеци Сатурн ще бъде подкрепен и от Юпитер, който преминава в Рак-знакът на семейството, традициите, инстинктите и грижата за тяхното удволетворяване. Това е изключително подкрепящ връзките и брака обмен между двете планети, който гарантира стабилност и благополучие за тези които са направили избор със сърцето си. През лятото Юпитер и Сатурн се свързват с Нептун и образуват голям хармоничен триъгълник във водните знаци. Водната стихия именно управлява чувствата и емоционалните привързаности и стига да сте искрени в желанието си да се отдадете някому изцяло, да градите и съхранявате семейството си и отговорно да защитавате семейните интереси и ценности, със сигурност ще се радвате на дълъг и щастлив семеен живот.   

Преди  да разгледаме какви възможности предлагат отделните месеци, е добре да си преговорим отново общите правила. Бракът е важна стъпка и би било добре при избора на дата да изключим онези дни, които по тези общи правила са неблагоприятни. Такива са периодите на ретроградност на Венера-покровителката на любовта и Меркурий-на договорите; дните около слънчевите и лунните затъмнения, и дните с неблагоприятно за брака въздействие по лунния календар. Тук ще се опитам да ги подредя по важност, макар че лично аз не бих рискувала да дам препоръки за коя да е от тези дати-за мен те са неблагоприятни по общите правила и не подлежат на допълнителна оценка.

Общоприето астрологично правило е да не се назначават дати за сватби в периода на ретроградна Венера. Слава Богу, през 2013 Венера ще се движи с обичайния си ход и няма да обърква плановете и живота на влюбените.

Затъмненията също също са период неподходящ за каквито и да било решителни постъпки и житейски решения.Те имат разрушителна енергия, често описват силни емоционални вълнения и  погрешни представи. Решенията и постъпките извършени в периодите около дните на затъмнение, могат да имат фатален характер. Това в особена степен важи за млади връзки ,които бързо са се придвижили към брак- младоженците могат бързо да загубят интерес един към друг. През 2013 година календара на затъмненията изглежда по следния начин:

26 април - Лунно затъмнение

10 май - Слънчево затъмнение

25 май – Лунно затъмнение

18 октомври – Лунно затъмнение

3  ноември - Слънчево затъмнение

 

Дните, в които са точните фази на Луната, както и 9 -ти, 12-ти, 15-ти, 19-ти, 20-ти, 23-ти и 29-ти лунни дни, също са неподходящи за сключването на брак. Можете да направите справка за тях в многобройните лунни календари. Тук вероятно ще бъдат публикувани в последствие, в табличен вид.

 

Ретроградният Меркурий не е съдбоносен за взаимоотношенията, но често може да създаде куп неприятности както във връзка с организацията и протичането на събитието, така и в семейния живот. Няма да мине без спорове и неясни ситуации, проблеми с документите, протакане, транспортни и комуникационни неуредици, забавяне и забравяне. Нерядко решенията и споразуменията възникнали в периода на ретроградието му, биват преосмислени и променени. Това правило не важи единствено за онези, които са се родили в ретроградна фаза на Меркурий, но вероятността и двамата младоженци да са сред тях е минимална. Обичайно Меркурий има три ретроградни периода в годината. През 2013 година те са както следва:

 

От 23 февруари до 18 март

От 26 юни до 20 юли

От 21 октомври до 11 ноември

 

И така

 

Януари

Този месец не обещава ярки възможности, но тези от вас които успеят да скрепят съюза си в първите дни на годината могат да се надяват на стабилно бъдеще без особени проблеми, вярно и без излишни емоционални привързаности. Тук съюзите се крепят преди всичко на интелектуалния обмен, престижа и поддържането на статуса. Не така стоят нещата след първата десетдневка на месеца, когато много скоро след щастливото събитие конфликтите, безпричинните обиди и драматичните сцени, могат бързо да доведат до преразглеждане на решението и неговото анулиране. Изключение във втората десетвдневка на месеца прави 15 януари, когато взаимния стремеж към стабилност ще бъде подкрепен и от взаимна отдаденост, които могат да компенсират неблагоприятните тенденции. Последната декада на месеца е благоприятна за двойки, които съжителстват от продължително време и просто желаят да узаконят съюза си. Предполага се, че те не се нуждаят от интензивен емоционален обмен, който е необходим за укрепването на нововъзникналите връзки, но липсва като възможност до края на месеца.

 

Февруари

Февруари ще зарадва влюбените с първия си ден-петък, традиционно най-добрия за венчавки. 13 и 14 също са подходящи, особено за онези връзки, които се крепят на страстта и динамиката във взаимоотношенията. Периодът до средата на месеца обаче не е подходящ за двойки, които нямат история. Динамично развиваща се връзка може бързо да ви отведе пред олтара, но скоро след това е възможно да настъпи охлаждане във взаимоотношенията и вероятно у вас ще възникне съмнение, че сте се врекли на не този за когото сте мечтали. Преодоляването на проблемите заложени в този период изисква съвместни усилия. Обещаващи са 20 и 21 февруари, които гарантират любов, хармония и топлина в семейното огнище. Всички трудности и препятствия ще бъдат решавани с лекота заради осъзнатото усещане за цялостност и единство в двойката. В последната десетдневка на месеца Меркурий е ретрограден, а и съществени причини за това да се рискува въпреки препятствията които той би могъл да създаде липсват.

 

Март

През март липсват ярко изразени опасности пред новобрачните двойки и това го прави изключително подходящ за сватбени тържества и венчавки. Изключение правят дните около пълнолунието в края на месеца от 26 до 30 март. През този месец фаворитът отново е в петък, 22 март когато съюзът ви ще бъде скрепен от  хармоничния обмен между Слънцето и Луната и мощната енергия на Пролетното равноденствие подкрепяща всяко ново начало. Като цяло сключените през месеца съюзи лесно ще преодоляват всякакви трудности, ще се радват на стабилност и материално благополучие, а любовта в тях ще укрепва година след година.

 

Април

Първите дни на април, напротив ще продължат неблагоприятните тенденции от края на март, което ги прави изключително неподходящи за брачни церемонии. Неразбирането в партньорствата, узаконени през този период ще се задълбочава и скоро след това ще ескалира в недоволство, заплашващо да разруши не само брака но и здравето или психиката на младоженците. Ако сте убедени, че сте намерили най-прекрасния човек си струва да изчакате няколко дни, независимо от това какво ви провокира да избързвате. Така ще си спестите тежестите на досадните битовизми, които ще убият постепенно любовта ви превръщайки я в непрестанен конфликт и борба за надмощие. Прекрасни възможности ще се появят още на 5 април, а дните от 14 до 16 април са истинска благословия за влюбените. Бракът им ще бъде скрепен от дълбока дружба, взаимна поддръжка и топла семейна атмосфера. През тези дни съдбата ще благослови онези двойки, които са готови на всякакви компромиси и отстъпки един за друг. Подобна осъзнатата  жертвоготовност заслужава благословия и подкрепа и те ще я получат.

 

Май

Май традиционно е месеца на влюбените и през тази година традицията няма да остане непочетена, но първите дни макар и благоприятстващи взаимодействието между половете, създават препятствия пред устойчивостта на съюза помежду им. В него ще липсва определеност и стабилност, а липсата на взаимно разбиране с годините ще се задълбочава поради нежеланието за компромиси и отстъпки. Тази тенденция ще отшуми във втората деседндевка, където най-ярката дата е 15 май. 21 май е втората благоприятна дата, но съм сигурна че мнозина ще предпочетат 26ти, тъй като е неделя. Макар и с някои уговорки относно съпричастността на нежната половинка в двойката, този ден може да положи началото на едно успешно и ползотворно съжителство, в което радостта ще бъде по-важна от отговорността и семейните задължения. 29-30 май пък са датите на онези, които поставят в основата на брака си приятелството, споделянето на общи ценности, цели и интереси, преживявания и социални идеали. Тук бракът е по-скоро съюз между две души устойчиво устремили се към осъществяването на обща идея, която ги свързва и работи за израстването на всеки един поотделно. Като цяло обаче целият месец попада в сезонът на затъмненията което прави изборът ви действително съдбоносен и често необратим.

 

Юни

Първата десетдневка, както и последните дни на месеца, очертават един от тежките за връзките периоди през годината. Двойки свързани с невидимата нишка на дълбоката отдаденост и взаимната отговорност, може би ще успеят да преодолеят предизвикателствата на битовите проблеми и нервните импулси за отхвърляне на ограниченията на семейния живот, но ако връзката ви е млада и все още не е издържала проверката на времето по добре не рискувайте. Браковете сключени през този месец обвързват младоженците с много задължения, общ стремеж  и отговорност за постигане на стабилни и безопасни взаимоотношения. Но пък никога няма да ви е скучно, винаги ще има за какво да си говорите и какво да правите за да ви е интересно и весело заедно.

 

Юли

Дните в началото на месеца ще отправят доста предизвикателства към младите семейни двойки и вероятно малцина сред тях ще успеят да издържат проверките за стабилност в първите месеци и години след сватбеното тържество. Тази тенденция ще се развие особено драматично за двойките, които се познават от скоро и са направили прибързан избор, който последвалите разногласия ще определят като неуспешен. Като цяло месецът ще бъде предизвикателен, а взаимоотношенията динамични и браковете сключени през него ще бъдат центрирани върху поддържането на структурата пред обществото, а не толкова на вътрешната хармония във връзката. Затова пък ще могат да се надяват на стабилна подкрепа от външни фактори,благополучие и стабилни семейни традиции.  Благоприятен е 18 юли, стига да успеете да се справите с малките шеги на Меркурий, което означава че ще трябва да обърнете повече внимание на потготовката и детайлите около сватбеното тържество. Ако искате да си спестите подобни усложнения изберете 30 юли.

 

Август

И през този летен месец можем да зачеркнем първата десетдневка от сватбения календар. Струва си дори да почакате до средата на месеца. На 16 август Венера влиза във Везни-нейното царство откъдето тя управлява партньорствата като ги дарява с любов, хармония и лекота в общуването. Тази лекота ще ви бъде необходима за да се справите с предизвикателствата в първите години на брака, но общите интереси и умението да се правят компромиси, с които Венера ще благослови съюза ви, ще ви причисли към онази част на човечеството, която знае и вярва че любовта е по силна от всичко. Не планирайте сватбата си за 1,11, 24,25ф и 26 август.

 

Септември

Хармонията ще се отдава лесно и на онези които сключат брак в първата десетдневка на септември, където 8 септември е най-забележителната дата. В останалите дни от месеца устойчивостта на взаимоотношенията ще бъде условна, макар че би могла да бъде подкрепена от личните ви качества и индивидуалния обмен помежду ви. 26 септември е подходяща дата за онези, които са уверени в избора си.

 

Октомври

Връзките които възникват или се узаконяват през този месец ще бъдат динамични, с изявен стремеж към експерименти и съвместно развитие. Заради твърде стресиращия междупланетен обмен в началото на месеца както и заради лунното затъмнение във втората половина, не бих определила месеца подходящ за сключване на брак. Все пак бракът е важна стъпка към която вероятно малцина биха подходили като към житейски експеримент.

 

Ноември

Месец преди края на годината във взаимоотношенията ще наблюдаваме стремеж към устойчивост и стабилност, който ще подкрепя онези които решат да заявят съгласието си за съвместен живот в този период . Браковете създадени  в този момент ще бъдат продължителни, стабилни, макар и малко монотонни, но можете бъдете сигурни, че ще успеете да преодолеете всякакви трудности  с лекота и мъдрост. Особено успешни ще бъдат браковете, в които има значителна разлика във възрастта на двамата партньори. Разбира се следва да се съобразите с неустойчивите характеристики на дните около слънчевото затъмнение, което ще се случи на 3 ноември. Неподходящи са също 13, 14, 23, 24 и 28 ноември. Неразбирането и нежеланието да се приеме мнението на партньора в браковете сключени в тези дни, в крайна сметка ще подронят тяхната стабилност.

 

Декември

7 и 18 декември са подходящи за брак дата, в случай че верността и предаността са ценностите, които са сред мотивите ви да се обвържете. Останалите дни от месеца са неблагоприятни, тъй като във взаимоотношенията с времето ще се възцарят дистанцираност и хладнина, които ще обезсмислят това начинание, в което взаимността и топлината са са решаващи фактори.

 

Дните от седмицата и тяхната вибрация, също могат да ви бъдат от помощ в изборът на дата за сключване на  брак.

 

Понеделник се смята за неутрален ден. Той е под въздействие на Луната и тя ще  подкрепи емоционалния обмен в двойката както и семейните традиции и принципи. Самата Луна обаче, е твърде променлива и неустойчива, така че бракът сключен в понеделник ще бъде силно подвластен на нейните "променливи настроения". Устойчивостта на семейството ще зависи от множество външни фактори като семейно обкръжение, материално благополучие, смяната на дома и дори смяната на времето и сезоните. Затова бракът, сключен в понеделник трябва да бъде подкрепен от силна Луна с хубави аспекти и в ден, благоприятстващ съюзите според лунни календар. Такива са 3-ти, 6ти, 11ти, 13ти, 16ти, 17ти и 27 лунни дни.

 

Вторник е ден на Марс и заедно със Събота държи първенството по неблагоприятните за брак дни. Марс е агресивна и войнствена планета подкрепяща по-скоро онези, които се стремят да наложат волята си, отколкото готовите на компромис в името на  семейната хармония. В семействата създадени във вторник конфликтите са ежедневие, а бракът се превръща в битка за надмощие.

 

Сряда е ден на Меркурий, който подкрепя разсъдливите и пресметливи разчети на хладния разум. През този ден брак могат да сключат хора, които се нуждаят по-скоро от съмишленик, с когото да споделят идеите и интелектуалните си постижения. Меркурий едва ли ще ви подкрепи със страст и взаимна привързаност.

 

Четвъртък е ден на Юпитер, който ще внесе щастие и изобилие в живота на младата двойка, но някой ще трябва да отстъпи пред крещящата нужда на половинката си да доказва своята правота и да диктува правилата. Затова пък планетата на успеха ще закриля домът ви, ще го изпълни с веселие и ще внесе финансово благополучие в него-нещо от което младите семейства по правило се нуждаят.

 

Петък е ден на Венера и това е най-благоприятния ден за сключването на брак. Покровителката на любовта ще дари дома ви със взаимност, любов, хармония и стремеж към единство.

 

Събота се управлява от Сатурн -суровия учител в Божествения пантеон и вместо нежни, разбиращи и любящи взаимоотношения, рискувате да получите сурови житейски уроци свързани с липса на разбиране и необходимост да се поеме отговорност за направения избор, пък бил той и неудачен. Ето защо събота е ден неподходящ не само за сватби, но и за каквито и да било начинания. По правило те са обречени на провал, тъй като Сатурн винаги носи със себе си ограничения, страдания и нищета.

 

Неделя ще постави брака под благородното покровителство на Слънцето и домът ви ще бъде изпълнен със смях, тържества и великодушна подкрепа. Семейните бури ще отшумяват бързо, а децата ще скрепят съюза ви и ще ви превърнат в горди родители. Единствено стремежът към изява на индивидуалността демонстриран от Слънцето може да помрачи семейното ви щастие. Ако приемете обаче, че вече не сте Аз и Ти, а Ние или нямате разногласия относно коя е силната, водещата личност в двойката, семейството ще бъде за вас в източник на радост, но и повод за самочувствие.

 

Разбира се, както винаги е уместно да се съобразите и с църковния календар. Периодите, в които той не позволява венчавките обикновено не са случайни и тази забрана има дълбок и фундаментален смисъл.

 

Искам да подчертая, че посочените дати не ви гарантират семейно щастие. Това са просто най-добрите възможности според общата характеристика на дните през настоящата година. За да се избере най -подходящата лично за вас дата е необходима консултация с астролог, който освен характеристиката на дните ще се съобрази и с вашите индивидуални потребности в партньорството, нагласи и житейски задачи. Възможно е хармонична и подходяща за брак дата да има напрегнат и дори разрушителен обмен с личните космограми на младоженците. Възможно е също така и не толкова хармонична дата да се съдържа подходящите условия необходими за успешното развитие на двойката. Точното време избрано от астролог, може да сведе до минимум влиянието на нехармоничните вибрации върху семейния живот на двойката. Правилният избор на дата на сватбата може да повлияе на бъдещето на вашият съвместен живот, както и да подсили слабите места във връзката - ако денят е благоприятен и в хармонично взаимодействие с космограмите на двама ви ,това ще позволи да се изглади напрежението и да се подсили хармонията помежду ви.

 

Най -важно обаче е да не забравяте, че вие и никой друг не носи отговорност за личното ви щастие. Ако сте направили своят избор и сте взели своето решение на вас и вашия/та бъдещ съпруг/а, предстои съвместно да изградите собствено домакинство, да дадете живот на дете и най- вече да бъдете щастливи един с друг. Може би ще ви направи впечатление, че подходящите за брак дни са твърде малко, но и онези които доживяват до дълбоки старини без сътресения и предизвикателства в семейния живот не са много. Моментът в който кажете своето „Да” е важен и може много да ви подкрепи във вашето житейско начинание, но истинската ви сила ще се подхранва от Любовта, която носите в сърцата си.

 

Ако вече сте избрали ориентировъчно периода, в който искате да встъпите в брак послушайте вътрешният си глас и се съобразявайте най- вече със своите желания-вашите и на партньорът ви.

 

Желая ви много любов и дълъг семеен живот!