Влизането на България в Шенген е изцяло политическо решение

Вивиан Рединг смята, че дори да са покрити техническите критерии, подходът към решението за присъединяване ще е политически

Решението за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство ще бъде политическо, заяви Вивиан Рединг - заместник-председател на Европейската комисия и комисар по правосъдието и основните права.

Решението дали България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство трябва да е единодушно на всички страни-членки на Европейския съюз. "Въпреки че ЕК обяви, че са изпълнени всички технически критерии, подходът на страните-членки към решението ще е по-политически, и се съмнявам, че ще се постигне единодушие", каза още тя. Според нея съществуват съмнения за независимостта на съдебната система в България и поради това е необходимо да се постигне взаимно доверие, което е в основата на всяко бъдещо политическо решение.

Рединг коментира и ситуацията с ромите в ЕС. "Много хора от по-бедните страни се опитват да идат в по-богатите. Това е част от правото на свободно движение. Ситуацията с ромите обаче е различна, защото където и да са, те живеят в голяма бедност. Ако конкретно на тях се откаже едно общо право на свободно движение – това вече е проблем. Това, че ромите не могат да бъдат масово гонени обаче, не е достатъчно", каза още тя и поясни, че трябва да се работи върху интегрирането им. „Това е проблем на 12 млн. жители и за решаването му трябва воля и на страните, от които произхождат, и на тези, в които отиват“, отсъди Вивиан Рединг.