Чалгата е ориенталщина и денс със сексуален акцент и разголени певици

И "Икономист" коментира евросредствата за Пайнер

Разразилият се диспут, с нашенски изцепки от любов и омраза, за европарите на Пайнер зае сериозно място и в реномираното издание "Икономист".

"Евросубсидиите няма да бъдат използвани за силиконови гръдни импланти" - това необичайно обещание вероятно не е, каквото се очаква да се чуе от компания, получила почти 1 млн. евро от фондовете на ЕС.

С тези думи на шефа на музикалната компания инж. Митко Димитров започва анализът на британското списание, като се уточнява, че той е близък до управляващата партия и един от основателите на управляващата партия ГЕРБ.

"Пайнер" е звукозаписна компания и собственик на три тв канала, която получава значителната субсидия, предназначена по принцип за стимулирането на малкия и средния бизнес. Пайнер продуцира и издава "чалга" - еклектичен микс от ориенталска, поп- и денс музика, отличаваща се с оскъдно облечени изпълнителки и текстове със сексуален акцент, пише списанието.

Отношение към чалгата в България е силно поляризирано, продължава "Икономист", половината българи я боготворят, а останалата половина я мразят. "В чий чудовищен мозък се е родил този жанр?", пита риторично литературният критик Митко Новков. Театралният режисьор Теди Москов пък предлага държавата да обложи с данък чалгата, чиито изпълнителки с вид на порнозвезди пеят за гангстери и пари.

Еврокомисията поиска от България да разследва "как и по каква схема - в разрез с правилата - евросубсидията е достигнала до "Пайнер". Отговорът на българските власти бе, че "от формална гледна точка, всичко е точно".

"Икономист" припомня, че преди време ЕС замрази над половин милиард евро еврофондове за България заради корупция и лош мениджмънт на субсидиите.

Въпреки всичко някои наблюдатели защитават решението с обяснението, че еврофондовете се разпределят предимно на базата на финансови и икономически критерии, а не въз основа на морални и културни такива.

Изданието цитира и други мнения по разразилия се скандал у нас.

Според икономиста Георги Ангелов, Пайнер щял да получи парите, тъй като българското правителство търси повишаване на процента на усвояване на еврофондовете, а не толкова качественото им разпределение. Според него обаче този проект няма да повиши конкурентноспособността в България.

"Икономист" набляга и на факта, че случаят е добил политически отенък, тъй като Митко Димитров е един от основателите на управляващата партия ГЕРБ - което поражда съмнения дали евросубсидията няма да бъде използвана за предизборни концерти.

Припомня се и случая с песни в подкрепа на ГЕРБ, като се визира "Гербер".