Питат общинари колко искат да работят

Животът

24-01-2013, 15:29

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Марица обменя опит с италиански и испански колеги

Искаме да избягаме от синдрома “5 часа”, когато администрацията вкупом напуска работните си места. Така заместник-кметът на община Марица анонсира работата по проект за кариерно развитие на служителите.

Идеята е колегите да са мотивирани, доволни от това, което правят, отворени към хората и проблемите, каза инж. Стефан Цанков.

Мащабният проект на Марица се реализира в партньорство с общините Вобарно от Италия и Навас и Сайент от Испания.

Сред най-големите успехи засега е назначаването на двама специалисти с увреждания. Те се трудят наравно с другите в техническия отдел и този по евроинтеграция, споделиха от Марица.

Конкурсите за работа се провеждат по нов начин. Те са прозрачни, търсим най-добрите експерти. Обявите се публикуват на сайта, заяви заместник-кметът.

Българските общинари вече са минали част от “изпитанията”. Отговориха на 248 въпроса за това одобряват ли работното си време, устройва ли ги почивката, организацията на работното място, възнаграждението, обясни техническият секретар Таня Петкова. Научих доста за колегите, за това какво наистина мислят за работата в общината, допълни Цанков. Младите са по-мотивирани, има риск като ги обучим да ги изгубим, призна заместник-кметът.

Предстои част от администрациите в заетите общини да минат онлайн обучение. То ще продължи 8 седмици, 80 часа и накрая ще приключи с издаването на сертификат.

Дейностите включват и обмяна на опит на живо. Наши експерти ще посетят чуждите администрации и обратно.

Проектът “Модернизиране на кариерното развитие на служителите от общинската администрация чрез учене през целия живот” e на обща стойност 642 756 лева. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.