Цар на лозята короноват в Айтос

Животът

26-01-2013, 10:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шампион по мотокрос е спортист за 2012 на Айтос

В традиционния ритуал за зарязване стари лозари ще предадат опита си и традицията на младите

Айтос ще отбележи нетрадиционно Трифон Зарезан тази година. В чест на светеца-лозар ще бъде организиран празнична Света литургия. Тя ще започне в 10 часа в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" и ще бъде отслужена от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Ромил.

Час по-късно в лозовите масиви край града ще се извърши традиционният ритуал за зарязване - стари лозари ще предадат опита си и традицията на ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство "Златна нива”. Молебен за плодородие ще се отслужи сред лозниците, о. Ромил.

"Наздравиците с бъклици и пожеланията за богата реколта ще са на заключителното обредно празнуване в Етнографския комплекс "Генгер" с начало 12,15 часа. Кулминацията на празника ще е коронясването и клетвата на избрания измежду гроздопроизводителите Цар на лозята и най-добрият производител на домашно червено вино, който ще получи титлата Майстор-винар на Айтос за 2012 г.", обясниха от обищната.

Всички айтозлии - производители на домашно червено вино могат  да участват в конкурса за "Майстор-винар на Айтос 2012". Те трябва да а предоставят на журито от специалисти по бутилка от своето производство – минималното количество е ½ л.  ден преди празника.

Желаещите да участват в надпреварата за най-добро айтоско вино, трябва да се явят на 31 януари, от 10 до 12 часа в административната сграда на Етнографския комплекс "Генгер", на ІІ-я етаж. Желателно е вината да бъдат налети в пластмасови бутилки от минерална вода.

 Тел. за връзка: 0558/ 2 61 58 и 0887 367 803.