В Украйна: Дайте ни втори учител по български!

Общество

28-01-2013, 13:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В училище в гр. Бяла Църква имат спешна нужда от преподавател

За втори учител по български език настояват в град Бяла Църква в Украйна.

Петицията, която се разпространява в интернет, вече е подписана от над 200 души, сред които българи, украинци и други.

Тя е адресирана до министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов с копие до министъра на външните работи Николай Младенов.

В нея се казва, че на 29 ноември 2012 година администрацията на Белоцърквенското специализирано училище отправила до посланика на България в Украйна Красимир Минчев официално писмо-обръщение.

В него се съобщава, че учебното заведение работи като специализирано общообразователно училище I – III степени, с разширено изучаване на славянски езици.
От 1 септември 2007 г. в това училище като втори чуждестранен славянски език, наред с полски, се изучава и български език. През този период 418 ученици усвоиха български език. През учебната 2012/2013 година български език изучават 259 ученици от пети до единадесети клас включително (общо в 19 класа).
За периода на преподаване на български език в посоченото училище се смениха няколко учители. Много усилия положи етническата българка Лариса Дмитриевна Кирова. В момента български език в училището преподава Андрей Александрович Будугай, българин по произход. Неговото седмично натоварване е 39 часа (повече от 2 норматива). За един учител такова натоварване е много голямо и изморително. Ако съществуваше възможността да има още един педагог, то двама учители биха могли по-ефективно и да преподават, и да провеждат културно-възпитателна дейност сред учениците, които изучават български език, и да съхранят изучаването на българския език в училището, проявило инициативата да въведе такова мащабно преподаване на този език в регион, където няма голямо количество българи, се казва в петицията.