Вещи лица бавят 5 години дело за починала родилка

23-годишната жена издъхна от остър сепсис 20 дни след раждането на момиченце през 2008 г.

Не мога да си обясня, нито пък да приема за нормално, че в цялата страна няма двама гинеколози, които да се включат в експертизата за смъртта на дъщеря ми, възкликна вчера в съда Ивана Иванова, майка на родилката Полина Димова. 23-годишната жена издъхна от остър сепсис 20 дни след раждането на момиченце през 2008 г., пише в. "24 часа".

Пета година делото не може да бъде приключено дори на първа инстанция, тъй като няма кой да направи експертизите. Прокуратурата обвини за смърт по непредпазливост заради немарливо отношение са трима лекари - Александър Маджуров, Сияна Драгнева и Нина Добрева. У нас обаче няма нормативна база, която да задължава вещите лица да участват в експертиза.

В случая са необходими петима специалисти - двама хирурзи, двама гинеколози и един съдебен лекар, обясни председателят на съдебния състав Стефан Стойков. След поредица от неуспешни опити да се намерят вещи лица председателят на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова изпраща официално писмо за съдействие до здравния министър Десислава Атанасова. На 20 декември в съда е получено писмо от "Пирогов", откъдето предлагат трима експерти - двама хирурзи и съдебен лекар. Освен с тях предварителни разговори са проведени с двама гинеколози.

Петорната експертиза е назначена в края на годината на закрито заседание на съда. На всеки един от лекарите е изпратена папка с пълната документация по делото. Вместо заключение на вещите лица, което да бъде представено на насроченото за вчера съдебно заседание, пристига отводът на единия гинеколог. В отвода си той посочва, че експертизата не е в неговите компетенции. Съдът все още не се е произнесъл по това дали ще приеме отказа и дали ще има санкция за лекаря.

Полина почина в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари 2008 г. Ражда на 14 януари дъщеря си Емилия. Пет дни след това Полина вдига температура, изписват й антибиотици, временно се стабилизира, но после пак вдига температура. Минава през няколо лекарски консултации. Никой не открива нищо тревожно. В началото на февруари се влошава. Поставената диагнозата е перитонит и сепсис, а лекарите не успяват да я спасяват.

Да се иска международна експертиза, е алтернативната възможност по процеса. Засега магистратите се въздържат, тъй като разходите по нея ще са много големи.