Гимнастичката Настя, която няма ЕГН, иска да печели купи за България

Животът

05-02-2013, 06:05

Снимка:

Александър Стоянов

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Момичето е родено в Бургас 2 дни преди визата на родителите й да изтече

Тя се казва Анастасия Куценко и иска... да стане българка. В залата за художествена гимнастика всички я наричат Настя. Едва на 10 години е и половината й живот е минал в тренировки. Тя никога не е излизала с другите състезателки извън България, въпреки че е талантлива и борбена. Причината - няма ЕГН.

Родителите били спортисти в родината си Украйна. Бащата Олександър е майстор в плуването, а майката Олена е кандидат-майстор по лека атлетика. Преди повече от 20 години семейството решава да се премести в България заради крехкото здраве на сина им, който вече е на 23 години. Искали да избягат по-далече от Чернобил, пише в. "Труд".

Два дни преди да изтече визата им за пребиваване у нас, се ражда Настя. Родителите и брат й остават тук, но вече са нелегално пребиваващи. В момента синът работи на автомивка, майката е домакиня, а бащата е нает от сънародник. Продължават да са нелегални, заради което мълчат за подробности около всекидневието и работата си.

Настя учи в бургаското училище "Антон Страшимиров", но понеже не е българка, школото иска такса от 800 евро на година. Всъщност малката гимнастичка не е гражданка на никоя държава.

"Аз съм българка", отсича Настя. Тя е ходила само по лагери и състезания в страната. Местата, които е посетила, не са много - Чепеларе, София и Стара Загора.

"Видяхме, че е привлечена от гимнастиката и решихме да я запишем да тренира в клуб "Черноморец", разказва майката Оля. Доказва таланта на дъщеря си с медали и купи от състезания.

Заради големите успехи на момичето почетният председател на клуба Васил Стоянов, председателката Ани Бошева и треньорката Мария Калангерова решават да търсят начин Настя да се сдобие с българско гражданство.

"През 2011 г. Анастасия се класира трета на национален тест за олимпийския резерв на България. През същата година в многобоя на държавното първенство за деца стана втора", разказва с гордост Васил Стоянов. Тогава той написал първото си становище и го изпратил на Федерацията по художествена гимнастика.

"Спортен клуб "Черноморец" - Бургас ежегодно сформира детски групи с желаещи да се занимават с този красив и женствен спорт. В една от тези групи вече трета година се подготвя Анастасия Куценко, която можем да определим като изградена гимнастичка. През 2009-2010 г. е имало възможност Анастасия да участва на турнири извън на страната, но липсата на ЕГН и оттам и на международен паспорт са я възпрепятствали.

През 2011 г. Настя трябва да бъде картотекирана като състезател на "Черноморец" и да представя клуба и страната в държавни и международни първенства. Липсата на българско гражданство ще спре развитието на един талант", се казва в становището.
Федерацията по художествена гимнастика се трогва и внася официално предложение до министъра на спорта Свилен Нейков да се реши проблемът. Клубът се обръща с молба и до кмета на Бургас Димитър Николов, който също изпраща писмо до министъра. Акцията на "Черноморец" за Настя подкрепят и бургаските депутатки от ГЕРБ Диана Йорданова и Галина Милева.

През 2012 г. по време на турнира "Жулиета Шишманова" самият заместник-министър на спорта се запозна с проблема, разказва Васил Стоянов, но разочарован продължава: "В крайна сметка министерството не се отнесе сериозно и върна документите във федерацията с мотива, че гимнастичката нямала големи успехи. Какви успехи трябва да има едно дете на нейната възраст? Та те тепърва предстоят!"

Въпреки отрицателния отговор Стоянов твърди, че още не са се отказали и продължават да настояват пред институциите. Още повече след като се разбра, че президентството даде български паспорти на други две арменски гимнастички от Бургас - едната обаче вече не се състезава, а втората тренира заедно с Настя.

"Много обичам гимнастиката. Любимата ми гимнастичка е Силвия Митева. Знам и за златните момичета", споделя Настя и добавя, че най-голямата мечта е да стане световна шампионка.

В 11,30 ч в сряда я заварваме в зала "Младост" в Бургас. Там малките гимнастички от отбора на Настя упорито тренират под грижите на треньорката си Мария Калангерова. В другия край на залата тренира отбор "Лазур". В него е красивата Вероника Кароян. От месец гимнастичката, чиито родители са арменци, е с български паспорт. Майката и бащата на Рони са отдавна в Бургас.

"Вероника е изключително талантлива и в момента се подготвя за сериозно състезание в Румъния", казва треньорката Галина Маджарова.

В това време Настя надава ухо на разговора с надежда в очите и тя да бъде оценена като Вероника и да получи българско гражданство.